Günlük hayatta ortalama hesaplanırken genellikle Aritmetik ortalama kullanılır. Mesela bir ildeki hava sıcaklıkları bir ay boyunca hergün kaydedilmiştir ve O ayki ortalama sıcaklık değerini bulmak için hergün
Görüldüğü gibi bu sayıların toplamlarının Aritmetik ortalaması = 2,5 tur . Her bir sayının ağırlığı (Önemi) eşittir ve 1/4 tür. Eğer bazı sayıların ağırlıkları farklı olsaydı denge noktası (ortası) kayacaktır . mesela 1,2,3,4 rakamlarından birinin ağırlığı = 0,7 olsun bu durumda Ortalama aşağıdaki resimde görüldüğü üzere 2,5 değil 2,8 olacaktır.
Ağırlıklı ortalamanın günlük hayatta kullanım örnekleri
Örnek 1 : Diyekimki bir işyeriniz var , ve bu işyerinde çeşitli depatmanlar mevcut bu departmanlardaki çalışan sayısını aşağıdaki excel tablosunda görüyorsunuz , Arkadaşınız size çalışanlara ortalama nekadar maaş verdiğinizi sordu , sizde hemen maaş sütunundaki maaşları toplayıp departman sayısına böldünüz ve 1540 TL dediniz arkadaşınız bu işlemin yanlış olduğunu söyleyip şöyle bir hesaplama yaptı ; Her bir maaş tutarını çalışan sayısı ile çarptı ve çıkan rakamı toplam çalışan sayısına böldü sonuç : 1497 TL oldu. Bu olayda arkadaşınızın yaptığı hesaplama ağırlıklı ortalama hesabı olup doğru yöntemdir çünkü herbir departmandaki çalışan sayısı ağırlıklandırılmış oldu eğer maaşlar eşit olmuş olsaydı bu durumda artimetik ortalama kullanılabilecekti.
Örnek 2 : Diğer bir örneğe geçelim ; Dolar alıp sattığınızı varsayalım kur okadar dalgalı ki kademeli alımlar yaptınız , aşağıdaki tabloda döviz kurları ve alım miktarları yeralmaktadır. Amacınız TL ye geçmek ve hangi kurdan hepsini satarsanız başabaş noktasına ulaşırım diye hesaplamak istediniz , gelin hep birlikte önce Artimetik ortalama ile sonrada Ağırlıklı ortalama ile başabaş noktamızı bulalım.
Artimetik ortalamada Tüm kurları topladık ve 10 a böldük çünkü on adet alım yapmışız , Döviz kuru 4,8793 olunca satış yaparsak elimize geçecek para = 101.785 (Yüzbirbin yediyüzseksenbeş) , oysa bu hesap bizi yanıştır çünkü toplam alımlarımız 102.245 (Yüziki ikiyüzkırkbeş) tir yani zararına satmış olduk , Halbuki ağırlıklı ortalama ile hesaplasaydık . Ki bunun için excelde sağ üstte yeralan Otomatik toplam sembolünün yanındaki aşağı bakan oka tıklayıp , açılan ekranda diğer işlemler dedikten sonra
TOPLA.ÇARPIM formülünü seçip önce kurları sonrada Miktarları seçip tamam dedikten sonra çıkan sonucu miktar toplamına bölseydik başabaş noktamız olan döviz kuru 4,901 olacaktı.
sağlamasını yaptığımızda , yani bu kurdan 20.861 doları çarptığımızda alım yaptığımız tutar olan 102.245 e eşit olduğunu görürüz öyleyse bu hesapalamada miktarlar farklı olduğu için ağırlıklandırıldı ve bize doğru sonucu verdi. Miktarlar aynı olsa artimetik ortalama da doğru sonucu verecekti.
- Excel de verileri Grafik haline getirelim Burada
- Excel de Link bağlantı ayarları nasıl yapılır Burada
- Excel'de satırları birer arayla renklendirme Burada
- Excelde boş hücreleri topluca silelim Burada
- Excel Tablosunu ters çevirmek Burada
Rica ederim.
Teşekkürlerkafayı yiyecektim yoksa
Mantık aynı her bir satış ağırlıklandırılacak yani yeni bir satırı oluşturacak.
Merhaba, öncelikle emeğinize sağlık.
dolar exel ara satışlar da yapıldığında bu satış yeni Ağırlıklı ort. nasıl etkiler veya nasıl hesaplanır.
Beğenmenize sevindim , faydalı olmasını dilerim , selamlar.
Dehşet bir matematik dersi olmuş. aslinda liselerde matematiği excel ile anlatmaları lazım. Mantiğı daha iyi kavranıyor.
Yorumunuz için teşekürler, faydalı olmasına sevindim.
Teşekkürler, demek ki yaptığım ortalama hep yanlışmış. Bundna sonra ağırlıklı ile ortalama yapacağım