İşlemcimizin sanallaştırma özelliği açıkmı


İşlemcimizin sanallaştırma özelliği açıkmı
Eskiden Donanım üzerinde sadece tek bir işletim sistemi kullanabiliyorduk yani işlemci dediğimiz CPU nun tüm gücü bu sisteme ayrılmıştı günümüzde tek bir donanım üzerinde birden çok işletim sistemi

çalıştırabiliyoruz ve bunu da sanallaştırma (Virtualization) sayesinde gerçekleştirebiliyoruz. Intel Sanallaştırma Teknolojisi diğer adıyla Intel Virtualization Technology (Intel VT yada IVT) ; Intel işlemcilerinde birden fazla işletim sistemi ve ortamın tek bir işlemci üzerinde birleştirilmesini ve barındırılmasını sağlayan bir özelliktir, böylece donanım işlemcilerinin tam ve kapsamlı bilgi işlem gücünü kullanmaları, gücünü mantıksal işlemcilere ayırmaları ve her birini birkaç sanal makineye ya da işletim sistemine tahsis etmelerini sağlar. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere bu teknoloji sayesinde işlemci, bilgi işlem kapasitesini her bir sanal makina ve bunlardaki işletim sistemleri için bölüp yalıtabilmektedir. Intel-VT donanım destekli sanallaştırması olarak da adlandırılır.

Biostan virtualization u açmak

İşlemcimizin sanallaştırma özelliğinin açık veya kapalı olmasının sistem hızına bir etkisi varmıdır derseniz , Sanmıyorum çünkü bu özellik sadece bir sanalaştırma yazılımı kullanıyorsanız devreye girer yoksa kullanılmaz. Gel gelelim Eğer Hyper-V , Virtual Box veya Vmware gibi bir sanallaştırma yazılımı kullanıyorsanız elbetteki sistemde yavaşlamaya sebep olacaktır , mesela ben VHD lere deneme amaçlı Windows 11 veya 10 un Hyper-V içeren sürümlerindan birini kurduğumda (Windows Professional, Enterprise, veya Education) Hyper-v özelliğini aktif değilken sistem çok daha seri çalışırken hyper-v yi aktif ettikten sonra isterse sanal makineye sistem kurmayayım gözle görülür bir yavaşlama ortaya çıkmaktadır.

İşlemcinin Virtualization (Sanallaştırma) özelliği açıkmı kontrol edelim

Bu konuda farklı yazılımlar olmasına rağmen hiçbir ek yazılım kullanmadan işlemcinin sanallaştırma özelliğinin açık olup olmadığını anlamanın en kolay yolu klavyemizdeki Ctrl + Shift + Esc tuşlarına birlikte basmaktır karşımıza Görev yöneticisi geldiğinde Performans sekmesine geçiş yapıp sağ alt köşede yeralan bilgiler arasında sanallaştırma kısmına gözatabiliriz mesela bendeki açıkmış.

Görev yöneticisi performans sekmesi

Programsız işlemcimizin sanallaştırma özelliği etkin mi bulmanın ikinci yolu ise Komut isteminden aşağıdaki komutu vermektir

systeminfo

Verdiği çıktının en son kısmında bize gerekli olan bilgiler mevcuttur mesela bende ekran görüntüsü aşağıda.

Cmd komutu ile sanallaştırma desteğini öğrenmek

Virtualization enabled In Firmware : Yes yazmaktadır. Üstteki her iki yöntemlede Intel Sanallaştırma Teknolojisinin sisteminizde etkin olup olmadığını anlayabilirsiniz . Eğer İşlemciniz bu teknolojiyi desteklemesine rağmen sizde kapalıysa gidip BIOS ayarlarının Gelişmiş (Advanced) kısmının altında yeralan ayarlardan bu sanallaştırma özelliğini açıp kapatabilirsiniz. (Üstteki ilk resim) . Normalde Windows 11/10 önceden yüklenmiş olan bilgisayarlarda Sanal Makine Platformu zaten etkinleştirilmiş olmalıdır eğer değilse çalıştır penceresinden aşağıdaki komutu verin.

optionalfeatures

Yeni açılacak olan Windows özellikleri penceresinde "Sanal makina Platformu" kısmına tük koyup Tamam butonuna tıklamanız gerekir.

Biostan virtualization u açmak

Son işlem olarak ta Bilgisayarınızı yeniden başlatın.

- UEFI mi klasik bios mu nasıl anlarım Burada

- UEFI bioslu Windows 10 veya 8 i silip Windows 7 kuralım Burada

- BIOS a gömülü Windows 10/8.1 ürün anahtarını bulalım Burada


18 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for Levent
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Faruk
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for speedy

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha