Eğer eski bir windows sürümünden Windows 11 veya 10 a yükselttiysek yada Sistemimizi daha düşük bir windows 11 sürümünden daha yüksek bir windows 11 sürümüne güncellediysek güncelleme öncesinde
kullandığımız eski windowsumuz , sistemimizin Kök dizininde "Windows.old" isminde bir klasöre yedeklenir , bu klasör bize yükseltmeden sonraki 10 gün içerisinde eski sürüm Windowsumuza geri dönme şansı vermektedir. Bu süre eski windows sürümlerinde 30 gün civarıyken artık sadece 10 güne indirildi , peki ama neden eski sistem yedekleniyor derseniz ? bunun birçok sebebi olabilir mesela ; kullandığımız uygulamalar yeni windows sürümü ile uyumsuzluk yapabilir yada yeni Windows sürümünde donanım sürücüleri ile ilgili sorunlar yaşayabiliriz veya Yeni windows sürümündeki değişikliklerden hoşlanmayıp eski sisteminize dönmek isteyebiliriz , görüldüğü gibi hertür durumda eskiye dönme seçeneği son derece kullanışlıdır.
Windows 11 de eski Windows a geri dönün
Windows 11 da : Ayarlar - Sistem - Kurtarma - Geri Dön , kısmına tıklayıp yönergeleri takip ederek eski Windowsunuza geri dönebilirsiniz.
Not: Windows.old klasörünü silmediyseniz, yeni yüklenen bir Windows 11 yüklemesini kaldırıp eski Windowsunuza geri dönmek mümkündür fakat sildiyseniz, o zaman kullanabileceğiniz tek seçenek, önceki işletim sisteminin temiz bir yüklemesini gerçekleştirmektir.
Windows 10 da eski Windows a geri dönün
Windows 10 da : Ayarlar - Güncelleştirme ve güvenlik - Kurtarma kısmına gidip eski Windowsunuza geri dönebilirsiniz.
Eski başlıklarımızdan birinde belirtilen sürede eski işletim sistemine nasıl geri dönebileceğimizi açıklamıştık (Yazının sonundaki linklerde mevcut). Eğer geri dönmek için verilen süre olan 10 günü çok az buluyorsanız bu süreyi arttırabilirsiniz. Windows 10 Nisan 2018 Güncelleştirmesi v1803 ile başlayarak, Microsoft yeni DISM komutlarını kullanıma sundu. Aşağıdaki yazımızda bu yeni DISM komutlarını açıklamaya çalışacağız.
Yükseltmeden sonra eski sisteme dönmek için kaç günümüz olduğunu bulalım
Eğer yükseltme yapalı 10 gün olmamışsa, Komut istemi dediğimiz Cmd yi Yönetici yetkilerinde çalıştıralım ve aşağıdaki komutu verelim
dism /Online /Get-OSUninstallWindow
Komutu verip ENTER tuşuna bastığımızda karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir
Resimde görülen 10 , eski sistemimize geri dönmek için kalan gün sayısını belirtmektedir. Eğer temiz format attıktan sonra üstteki komutu uygularsanız hata alırsınız.
Eski windowsa geri dönmek için gereken gün sayısını arttıralım
10 gün bizim için yeterli değilse süreyi uzatabiliriz bunun için Komut istemini yönetici yetkilerinde çalıştırıp aşağıdaki komutu verelim
DISM /Online /Set-OSUninstallWindow /Value:30
30 yerine 2 ile 60 arasında bir değer gelebilir
Görüldüğü üzere eski sürüm Windowsa dönmek için gereken süreyi 10 günden 30 güne çıkardık.
Eski sisteme geri dönme seçeneğini kaldıralım
Aşağıda tanıtılacak olan komutla Eski windows sürümüne geri dönme seçeneği ortadan kaldırılacaktır , aşağıdaki komut "Windows.old" klasörünü ve onun içeriğini silmez.
DISM /Online /Remove-OSUninstall
Komut uygulandığında aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.
Komutu uyguladıktan sonra Artık Windows'un önceki sürümüne geri dönemezsiniz.
- DISM komut aracı ile Windows 10 tamiri Burada
- DISM komutları ile hızlı Windows kurulumu Burada
- Windows 10 da DISM komutları ile WinSxS temizliği Burada
- Windows 10 a yükselttikten sonra eski sisteme geri dönmek Burada
9 Haziran 2018 Tarihli başlık güncellendi
Selamlar
Teşekkür işime yaradı.
Yorumun için teşekürler Hkkı faydalı olmasını dilerim
Windows 10 hiç sevmedim , windows 7'ye nasıl döncem diye kıvranıyordum iyi oldu bu anlatım. süpersiniz teşekkürler. ??