Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım


Hangi sabit diski almalıyım
Sabit diskler belirli ömürleri olan parçalardır , piyasada büyük çoğunlukla fiyatlarının uygunluğu sebebi ile Mekanik HDD ler kullanılmaktadır , birgün sisteminiz aşırı yavaşlayıp zorlanmaya başlarsa ve yada

sabit diskinizden garip sesler zorlanma belirtileri gelirse HDD iniz ömrünü tamamlıyor demektir, bunu birkaç test yazılımı ile de tespit ettikten sonra kafanızda bir sürü soru oluşacaktır mesela ; Kaç GB /TB Sabit disk almalıyım , 2,5 " likmi yoksa 3,5 " lik mi olmalı dönüş hızı veya cachesi ne olmalı ... Aşağıdaki yazımızda doğru sabit diski seçerken neleri gözönüne almanız gerektiğiniz kısaca izah etmeye çalışacağız .

SSD mi mekanik HDD mi yoksa SSHD mi almalıyım

hdd sdd sshd karşılaştırması

HAngi tür SAbit diski alacağınız tamamen ihtiyacınıza bağlı olarak değişkenlik gösterecektir , SSD en hızlı sabit disk olmasına rağmen en pahalısıdır. aynı paraya 250 Gb SSD alacağınıza 1 TB ve üzeri mekanik HDD satın alabilirsiniz eğer sizin için sessiz çalışması önemli ise SSD lerde mekanik bir parça olmadığı için en sessiz sabit disk çeşididir eğer hem çok yavaş olmasın hemde kapasite olarak çok az olmasın diyorsanız Bu durumda SSHD diskler işinize yarayacaktır. Aşağıda bu disklerden her üçününde karşılaştırma tablosu verilmiştir

hybrid sshd hdd ve ssd karşılaştırması

SSD lerin içerisinde mekanik HDD ler gibi hareket eden parça bulunmaz Flash bellek bulunur bu sebepledirki bozulmaya kaşı daha dayanıklıdırlar diyebiliriz ayrıca daha az ısınırlar. Mekanik HDD'lerin hareketli parçaları ve manyetik plakaları vardır, zamanla daha hızlı aşınır yavaşlar ve arızalanırlar,hareketli parçalar sebebi ile zaman içinde ısı artışı meydana gelirse elektronik aksama yavaş yavaş zarar verecektir, böylece ısı ne kadar yüksek olursa, aşınma ve hasar potansiyeli de o kadar artar. SSD ler Mekanik bir HDD'den daha az güç harcarlar, bu da zaman içinde daha düşük bir enerji faturası ve dizüstü bilgisayarlar için pil ömründe bir artış anlamına gelir ilaveten SSD ler Manyetik alanlardan etkilenmezler. Mekanik HDD, plakaya bilgi yazmak için manyetik alanlardan faydalandığı için , güçlü mıknatıslar kullanarak bir Mekanik HDD'den bilgi silinebilir.

2,5" mi yoksa 3,5" sabit disk almalıyım

Sabit disk boyut karşılaştırması

SSD lerde 3,5" lik bir büyüklük bulunmaz SSD boyutları 2.5", 1.8" ve 1.0" tir. Mekanik HDD lerde ise genellikle 2,5" ve 3,5" lik büyüklükler mevcuttur. Bir masaüstü bilgisayara mekanik HDD alacaksanız 3,5" i tercih etmeniz yerinde olacaktır. Eğer bir Laptop (Dizüstü) bilgisayarın sabit diskini yenileyecekseniz 2,5" lik büyüklüğünde bir HDD almanız gerekecektir çünkü 3,5" lik bir mekanik HDD laptop a takılmaz.

7200 RPM mi yoksa 5400 RPM mi

SSD lerde dönen bir parça olmadığı için RPM olmaz. Makanik sabit disklerde RPM (Revolutions Per Minute) dakikadaki devir sayısıdır ve sabit disklerindeki erişim süresinin belirlenmesine yardımcı olmak için RPM kısaltması kullanılır. RPM ne kadar yüksek olursa, verilere daha hızlı erişilir; Örneğin, biri 5400 RPM ve diğeri 7200 RPM olan iki sabit sürücüyü CrystalDiskMark Yazılımı ile karşılaştırdığımızda aşağıdaki okuma ve yazma hızlarını elde ettik. 10,000 rpm lik HDD ler olmasına rağmen bunlar yaygın olmadığından değerlendirilmemiştir.

SSD Okuma ve yazma hızları

SSD okuma ve yazma hızları

7200 RPM lik Mekanik HDD teki Okuma ve yazma hızları

7200 rpm HDD okuma - yazma hızları

5400 RPM lik Mekanik HDD teki Okuma ve yazma hızları

5400 rpm HDD okuma - yazma hızları

Üstteki rakamlardan da anlaşılacağı üzere Eğer SSD satın alınamıyorsa 7200 RPM lik mekanik HDD tercih sebebi olmalıdır.

Cache miktarı 8 Mb , 16 Mb , 32 Mb , 64 Mb ... ne demektir

Hdd cache (Buffer)

Sabit disk önbelleği veya arabelleği olarak adlandırılan (HDD cache or buffer) ve Bir diskteki verilere erişimi hızlandırmak için kullanılan RAM bellektir . Hemen hemen tüm modern disk sürücülerinde az miktarda dahili önbellek bulunur , Sabit disk önbellekleri oldukça etkilidir, ancak aynı zamanda daha pahalıdırlar ve bu nedenle daha küçüktürler. Sabit diskler en son erişilen verileri RAM önbelleğinde saklayarak çalışırlar. Bir program yeni verilere erişmesi gerektiğinde, işletim sistemi Sabit diskten okumadan önce veriyi önbellekte arar çünkü RAm deki verilere erişim sabit disktekinden çok daha hızlıdır. Birçok önbellek sistemi, hangi verinin daha sonra isteneceğini tahmin etmeye çalışarak bunları önceden önbelleğe alır buda verilere erişim hızını arttırır.Disk önbellekleme, disk performansını önemli ölçüde artırdığından Önbellek nekadar büyük olursa okadar iyidir. SAbit diskinizde nekadar önbellek olduğunu CrystalDiskInfo yazılımı ile öğrenebilirsiniz

Sata I , Sata II , Sata III yada Pata (Ata)

IDE SATA farkı

SATA (Seri ATA) ve PATA (Paralel ATA) , sabit sürücüler ve optik sürücüler gibi yığın depolama cihazlarına bağlanmak için kullanılan iki arabirimdir. Artık PATA diskler piyasadan kalktı , PATA 66/100/133 MBs lik hızları ile SATA nın ilk ilkel halidir. Veri Aktarım hızını arttırmak için SATA teknolojisine geçilmiştir, SATA nın en yavaş aktarım hızı bile PATA dan hızlıdır. SATA , mekanik HDD lerde NCQ teknolojisini kullanır ve bu sayede plakalardaki tüm konumlara en az geçiş miktarı ile ulaşılabilir. SATA nın diğer avantajı Bilgisayarı kapatmaya gerek olmadan USB den bağlanan Tak çıkar aygıtları gibi bağlanıp çıkartılabilmesidir. SATA da kablolama çok daha az ve düzenlidir. PATA slave/maste düzenlemesi kullanırken SATA da böyle bir ayar yoktur.

Sata - Pata kablosu karşılaştırma

SATA I (revision 1.x) : SATA 1.5Gb/s Bant genişliği ve 150MB/s lik veri aktarım hızına sahip ilk kuşak SATA arayüzüdür.

SATA II (revision 2.x) : SATA 3Gb/s Bant genişliği ve 300MB/s lik veri aktarım hızına sahip sahip ikinci kuşak SATA arayüzüdür.

SATA III (revision 3.x) : SATA 6Gb/s Bant genişliği ve 600MB/s lik veri aktarım hızına sahip sahip Üçüncü kuşak SATA arayüzüdür.

Üstteki yazılanları toparlarsak Sabit disk (HDD) alırken Tercih sıralamamız Performans açısından : SSD , SSHD veya Mekanik HDD olmalıdır. SATA III şu anki en hızlı veri aktarımına sahip olduğundan tercih sebebidir , Dönüş hızı verilere erişim hızı ile alakalı olduğundan yüksek olanı tercih sebebidir (7200 RPM gibi) , Cachede ise nekadar büyükse okadar iyidir. Saklama kapasitesi tamamiyle ihtiyaca göre değişir, kapasite arttıkça fiyatı da yükselecektir.

- SSHD veya Hybrid sabit diskler Burada

- Diskim MBR mi GPT mi nasıl anlarım Burada

- 3 Terabyte HDD im 2,2 Terabyte görünüyor Burada

- Windows kullanıcıları için HDD kullanım limiti (Kota) koymak Burada

- Laptoplara ikinci HDD nasıl takılır Burada

- Sabit diskimiz toplam kaç saat çalışmış Burada

- Bir tıkla HDD doluluk oranınızı görün Burada


18 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for m.aydemir
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Sercan varlier
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Galip kaya
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for Galip kaya
  9. Avatar for Velociraptor
  10. Avatar for erhan
  11. Avatar for Velociraptor
  12. Avatar for Tuba

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha