Windows 10 un 6 ayda bir yeni sürüm çıkartmak gibi çocukça ve saçma bir uygulaması mevcut , bu plan gereği işletim sistemine yeni özellikler ekleniyor ve sistem , yayımlanmış olan güncellemelerle tam stabil
1. Insider Preview : Bu kısım deney faresi gibi kullanılanlardır , en yeni güncellemeleri ilk bunlar alır ve hatalarla da ilk bu kesim karşılaşır buradan Microsofta bildirilen hatalar fixlenir
2. standart : Bu kullanıcılar üstteki elemeden geçen ve tespit edilen hataların fixlenmesinden sonra çıkartılan sürümleri alır , Çoğu Windows kullanıcısı bu kategoridedir
3. kurumsal : işletmeler, birkaç ay ertelenmiş olsalar bile tüm bilgisayarlarının sürekli olarak büyük güncellemeler almasını istemiyor. ATM'ler, tıbbi cihazlar ve fabrika zeminindeki makineleri kontrol eden PC'ler gibi kritik altyapılar, deneysel yenilikleri almak istemiyorlar , mesela Bir hastane odasında tıbbi ekipman kullanan bir Bilgisayar, yeni Cortana güncellemelerine ihtiyaç asla duymaz.
Windows 10 LTSB Sürümü Nedir?
LTSB , Long Term Servicing Branch kelimelerinin kısaltılmasından oluşur anlamı ise ; Uzun Süreli Hizmet branşı demektir. Windows 10’un Enterprise paketinde yeralır , Windows 10 LTSB sürümleri 2-3 yılda bir yenilenirler çünkü bir işletim sistemi ancak bukadar sürede stabil hale gelebilir , mesela sürüm 1507 , 1511 ve LTSB nin şu anki stabil sürümü olan 1607 mevcuttur. Microsoftun dediğine göre bir sonraki LTSB sürümü 2019 yılında çıkartılacak . LTSB sürümleri 10 yıl boyunca sadece güvenlik ve hata düzeltme güncellemelerini alırlar , Yıldönümü, Geliştirici güncellemesi, Sonbahar , ilk bahar gibi Windows 10’da ciddi değişiklikler içeren güncellemeler hiçbir zaman LTSB sürümüne sunulmaz. ayrıca sürüm yükseltmek isteğe bağlıdır , asla otomatik olarak güncellenmez.
Windows 10 LTSB Sürümünün Normal sürümlerden farkı nedir ?
Windows 10 LTSB sürümünde Windows Mağazası, Cortana , Xbox , Oyunlar , Microsoft Edge tarayıcısı ve Modern uygulamaların birçoğu bulunmaz bu sebepledirki Windows 10 un en hafif seri ve stabil sürümüdür. Deneme amaçlı kurduğum bu sürümdeki başlat menüsüne tıkladığımda Windows 7 ile benzerlik gösterdiğine şahit oldum hatta Hesap Makinesinin ve Windows Fotoğraf Görüntüleyici programlarının klasik sürümlerini kullanılmış , Milyon dolarlık şirketlere neden modern uygulama sunmamışlar acaba ?
LTSB sürümü , Windows To Go Oluşturucu (Windows 10'u bir USB belleğe yükleyip yanımızda taşıma imkanı), AppLocker, Doğrudan Erişim, Kimlik Koruma, Aygıt Koruması ... gibi Home ve Pro sürümlerde bulunmayan fakat Windows 10 Enterprise'da mevcut olan özellikleri bünyesinde barındırır.
Windows 10 LTSB Sürümü lisansı
Microsoft genel amaçlar için kullanılan Bilgisayarlarda Windows 10 LTSB nin kullanılmasını istemiyor . Microsoft açıklamasında ; LTSB bir kurumda yeralan Sadece özel amaçlı nadir görülen kritik cihazlar içindir. Bu cihazların mümkün olduğunca sabit ve güvenli bir şekilde tutulması , kullanıcı arayüzü değişikliklerinden çok daha önemlidir diye açıklıyor. Herkesin Bilgisayarı kendisi için Özel ve kritiktir ve herkes Kendi bilgisayarını Mümkün olduğunca sabit ve güvenli tutmak ister ancak Microsoft ortalama Windows 10 kullanıcısına bu seçeneği vermek istememektedir, sadece Parası olan için bu hizmeti sunuyor.
Windows 10 LTSB sürümüne lisanslı sahip olabilmek için Windows 10 Enterprise sürüm lisansına sahip olmanız gerekiyor bilindiği üzere Enterprise sürümü, Microsoft'a gönderilen telemetri verileri ve Windows güncellemeleri üzerinde kullanıcıya daha fazla kontrol imkanı sunuyor.Windows 10 LTSB sadece Windows 10 Enterprise'ın bir parçası olarak kullanılabilir ve Windows 10 Enterprise ise toplu lisans sözleşmesi (volume licensing agreement,) olan kuruluşlara tanınan bir ayrıcalıktır. Toplu lisanslama (Volume Licensing) programına sahip bir kuruluşun parçasıysanız, Windows 10 Enterprise yerine Windows 10 Enterprise LTSB'yi bilgisayarlarınıza yüklemekte özgürsünüz.
Windows 10 LTSB sürümü İndirme linki
Gayri resmi olarak, herhangi bir Windows kullanıcısı isterse Windows 10 LTSB'yi indirip Test edebilir. Microsoft, 90 günlük deneme sürümünü kendi serverlarından ISO şeklinde indirime sunmaktadır indirme linkini sayfa sonunda bulabilirsiniz .
90 gün sonunda Windows'u etkinleştirmeniz gerekmektedir. Yine Microsofta göre Slmgr komutları ile deneme süresi bir 90 gün daha uzatılabiliyor. Toplamda 3 uzatma hakkı verilmiş ve genel toplamda 9 ay boyunca LTSB sürümünü test edebiliyorsunuz. uzatmayı yönetici yetkilerinde çalıştırılmış bir KOmut isteminde aşağıdaki komutla yapabilirsiniz
slmgr.vbs /rearm
İndirme dili olarak LTSB sürümünün Türkçe sürümü bulunmamaktadır fakat indirdikten sonra Türkçe dilini yükleyip arayüzü türkçe yapabiliyoruz.
Kurulum sırasında Windowsu etkinleştirmeniz istenecektir fakat bu kısım atlanabiliyor , illa da bir anahtar girmeniz istenirse deneme sürümü olarak aşağıdakini kullanabilirsiniz
VTNMT-2FMYP-QCY43-QR9VK-WTVCK
Windows 10 LTSB, birçok Windows 10 kullanıcısının arzuladığı şey olan stabiliteyi sunuyor gel gelelim Microsoft , ortalama bir Windows kullanıcısının bunu satın alması için meşru bir yol sunmuyor.
- Windows 10 S nedir farkları nelerdir Burada
- Windows lisans çeşitleri nelerdir Burada
- Windows aktivasyon durumunuz nedir Burada
- BIOS a gömülü Windows 8/8.1 ürün anahtarını bulalım Burada
Wın-10x64 LTSB>>>>STD
Wın-10x64 LTSB>>>>DLA
Iso içerisinde çıkan sürümlerden hangisini kullanmalıyım.
LTSB ve LTSC aynı şeydir , Microsoft ismini değiştirdi. Tavsiyem 1903 ün çıkarsa LTSC si
Win 1607 LTSB mi iyi 1809 LTSC mi ? Hangisiniz tavsiye ediyorsunuz karar veremedim ?
Yazılım için donanım yükseltmek ? Asla yapmamanız gereken birşey , UEFI ise sadece tek sistem kullananlar için ideal olabilir Multibootlarda sıkıntılı. Fakat temiz kurulum konusuna katılıyorum. yükseltme yapılmamalı. Microsoftun her 6 ayda bir yeni sürüm çıkarttığı göz önüne alınırsa 6 ayda bir Format atılması gerek.
1.809 kullanıyorum saf sürüm gayet stabil calışıyor bence siz donanımlarınızı yükseltin 😉 Kasma ağırlaşma vb hiç karşılaşmadım. özellik güncellemesi olarak yükseltirseniz hangi sürüm olursa olsun kasma yapacaktır microsofttan saf sürüm olarak 1.809 indirip uefi kurulum yapın görün farkı!!!
1803 ve 1809 sürümleri Meltdown ve sectre açığına karşı yama içerirler bu yamalar sistemi %30 ağırlaştırır , ayrıntıları şağıda
Web Link ...
Bir sonraki sürüm olan 1903 (Nisan 2019 da çıkması planlanıyor) bu her iki sistemden de hızlı çalışacak , ilaveten 1809 en sorunlu sürüm olma özelliğini taşıyor.
velociraptor, 1809 dan neden ''uzak durun'' demenin mantığını da yazsaydın iyi olurdu. adamlar daha yenisini çıkartmışlar ama kötü bir şey varsa senin gördüğün, onu söyler misin?
LTSB (Long-Term Servicing Branch) ismini LTSC (Long-Term Servicing Channel) yaptılar bukadar şaşkın ve ne yatığını bilmez bir hale geldi Microsoft. Bundan öncekini kullanın veya bir sonraki çıkanı ama 1809 dan uzak durun.
Merhaba, yenilerde 1809 için LTSC çıkmış diyorlar. Bu da LSTB gibi kararlı mıdır ve Türkçe sürümü bulunabiliyor mu? Teşekkürler.
@Hayto sende sağolasın , selamlar
@Velo Sağol Cevap için
Microsoftun sunduğu sürümler arasında böyle bir seçenek yok , ilaveten ingilizce kurduktan sonra iki tıkla Türkçe oluyor ayrıca o arkadaşın sunduğunda herhangi bir indirme seçeneği yok