Excelde birçok yerleşik fonksiyon ve özellik bulunmasına rağmen bazen bir sorunun çözümü için formül oluşturulup bu fonsiyonların birarada kullanılmaları gerekebilmektedir. Geçenlerde Anasayfada açıkladığımız
1. Excelde En büyük ilk ve en büyük ikinci rakamları belirlemek
Eğer elimizde karmaşık bir sayı dizisi varsa ve bunların içerisinden En büyük ilk rakamı ve en büyük ikinci rakamı belirlemek istiyorsak aşağıdaki formüllerden faydalanırız (örneğimizde rakamlar B3 - B18 aralığında sıralanmaktadır)
=MAK(B3:B18) =BÜYÜK(B3:B18;1) =BÜYÜK(B3:B18;2) =BÜYÜK(B3:B18;EĞERSAY(B3:B18;MAK(B3:B18))+1)
İlk iki formül en büyük rakamı , sonraki iki formül ise en büyük ikinci rakamı vermektedir , eğer en büyük üçüncü rakamı bulmak istiyorsak formülde Noktalı virgülden sonra "3" rakamını kullanmamız gerekir.
2. Excelde En küçük ilk ve en küçük ikinci rakamları belirlemek
Onbinlerce rakam içerisinden en küçük rakamı ve ikinci , Üçüncü... en küçük rakamları buldurtmak oldukça zor görünmektedir oysa Excel ile küçük bir formül yardımı ile bunları belirlemek kolay ve pratiktir bunun için aşağıdaki formülleri kullanabiliriz
=MİN(B3:B18) =KÜÇÜK(B3:B18;1) =KÜÇÜK(B3:B18;2) =KÜÇÜK(B3:B18;EĞERSAY(B3:B18;MAK(B3:B18))+1)
Üstteki formüllerde ilk iki formül en küçük rakamı sondaki iki formül ise En küçük ikinci rakamı vermektedir , Eğer en küçük Üçüncü rakamı bulmak istiyorsak bu durumda Noktalı virgülden sonra Üç rakamını kullanmamız gerekecektir.
Üstteki bilgilerden sonra Arkadaşın sorununa geri dönersek Üstteki ön açıklamalardan sonra , Sayı listesinde bir sayının sıradaki yerini veren bir formül kullanmamız gerekecektir bunu da Excelde "RANK" formülü ile sağlıyoruz.
3. Excelde RANK formülünün kullanımı
Rank formülü şu şekilde kullanılır : RANK(sayı,başvuru,[sıra]) şeklindedir.
Sayı : Sayı dizisi içinde yerini bulmak istediğimiz sayıdır
Başvuru : Sayı dizisi aralığıdır.
Sıra : İsteğe bağlı bir değişkendir , Sıra 0 (sıfır) ise veya belirtilmezse,Excel sayıyı, azalan şekilde sıralanmış bir listeymiş gibi sıralayacaktır. Bunun için kullanacağımız formül aşağıdakidir
=EĞER(DEĞİL(EBOŞSA(B3));RANK(B3;$B$3:$B$18);"")
Formülde hücre boşsa boş bırakılmaktadır rakam var ise belirtilen aralıktaki rakamlar içerisindeki sırası belirlenmektedir.
RANK formülü, aynı sayılar için aynı sıra numarasını verecektir. fakat, aynı sayıların varlığı sonraki sayıların sıra numaralarını etkiler. Mesela, artan biçimde sıralanmış bir tamsayı listesinde, 10 sayısı iki adetse ve mertebesi 5 ise, 11'in sıra numarası 7 olacaktır (6 sıra numarasına sahip bir sayı olmayacaktır). Ayrıntılar için bakınız
- Bir excel tablosunu sondan başa doğru sıralatmak Burada
- Excel Tablosunu ters çevirmek Burada
- Excelde Sütunlardaki verileri satırlara dönüştürme Burada
- Excelde sayfayı ve formülleri korumak Burada
20 Nisan 2018 Tarihli başlık güncellendi
Faydalı olmasını dilerim
Teşekkürler bilgilendirici bir konu olmuş
Bu konuda ; Pivot table report (Pivot tablo raporu) Konusunu googlede araştırmanızı öneririm
Merhaba,
İstanbul bölgesindeki satışlar, Adanadaki satışlar, Ankaradaki satışlar arasında her bölgeyi kendi içinde sıralamak istersen nasıl yapmam gerekecek?
Burada Amacımız en küçük veya büyük rakamı bulmak, Dolayısı ile aynı rakamdan 5 tane de olsa bunun bizim için bir önemi yok bizim için rakamın en büyük / En küçük olup olmaması önemli.
Eğer aynı sayıdan 2 tane varsa ve her ikisini de aynı rakam gelirse ? Bunu nasıl bertaraf edebiliriz.
Umarım faydalı olur , selamlar
yine excel ile ilgili çok güzel bilgiler paylaşmışsınız. çok teşekkürler.