Akıllı telefonlar hem iletişim hemde internette sörf için dizayn edildikleri için klasik cep telefonlarına göre ekranlarının yüzeyleri daha geniştir buda pilinin daha çabuk bitmesine sebep olmaktadır eğer
Kullanmadığınız özellikleri kapatın
İşin Belkide en önemli noktası kullanmadığımız özelliği kapatmaktır , şöyle düşünün , cep telefonumuz evimiz , pilimizde onun üzerinde yeralan 2 tonluk su deposu olsun . her bir özelliği de bir musluk olarak düşünelim , eğer Kullanmadığımız halde Bluetooth açıksa anlamı ; evdeki lavabo musluğunu açık unutmuşuzdur her geçen dakika deponun biraz daha azalmasına yolaçacaktır keza Kablosuz ağ Konum hizmeti ... gibi özellikler de pil düşmanıdır gerekmedikça asla kullanılmamalıdır.
Üstteki resimde belli başlı pil tüketen uygulamalar kırmızı yuvarlak içerisine alınmıştır bunlar:
1. Ekran parlaklığı : Ekranı bir el feneri gibi düşünün parlaklığı nekadar çoksa Pili okadar çabuk bitirecektir. Ekranı görebildiğiniz bir parlaklığa ayarların fazlasından kaçının ayrıca ekranı kullanmadığınızda otomatik olarak kapandığından emin olun.
2. Konum Hizmeti : Pilin en büyük düşmanıdır gerekmedikçe ASLA kullanmayın
3. Kablosuz Ağ : Sokakta gezerken internete ihtiyacınız varsa Mobil veriyi kullanırsınız kablosuz ağ zaten olsa bile şifrelidir , bu özelliği açık tutup cihazın sürekli yeni kablosuz ağlar aramasına ve pilinizi eritmesine müsade etmeyin , Kapatın
4. Bluetooth : Eğer bir bluetooth kulaklık ile müzik dinlemiyor veya karşıdaki kişi ile konuşmuyorsanız boşuna pil tüketmesinin anlamı yok Kapatın
5. Mobil Veri : İhtiyacınız oduğunda açın işiniz bittiğinde kapatın.
6. Kablosuz Taramasını kapatın
Sistem uygulama ve hizmetlerinin herzaman kablosuz ağları algılamasına izin vererek Konum bilgisini iyileştirin denmiş gel gelelim sürekli kablosuz ağ taraması tamamen fuzuli ve bize hemen hemen hiç faydası olmayan bir özelliktir , tersine ben gerekmedikçe konumumun bilinmesinden hoşlanmam , kapatmak için Ayarlar - Kablosuz kısmına tıklayalım.
Karşımıza gelecek olan Konum doğruluğunu iyileştirmek için sistem uygulamaları ve hizmetleri,kablosuz ağları yinede algılayabilirbu ayarı, Tarama ayarlarından değiştirebilirsiniz kısmına tıklayalım. Açılan ekranda kablosuz taraması kısmını Kapalı konuma getirelim.
7. NFC özelliğini kapatın
Telefonu diğer cihaza dokundurduğumuzda veri alışverişine izin veren bir özelliktir , neden hep açık kalsınki tamamen anlamsız , sadece veri alışverişi yapacağım zaman açarım bunu kapatmak için ; Ayarlar - Diğer kısmına tıklayalım ve NFC yi kapalı konuma getirelim
8. Cep Modunu kapatın
Her sürümde olmayabilir ama Oreo 8.0 da bulunuyor eğer sizdede bu mod mevcutsa kapatın gitsin , Cep modunu kapatmak için Ayarlar - Gelişmiş kısmına gitmemiz gerekir
9. Pil Optimizasyonu özelliğini kullanın
Bu özellik Oreo 8.0 da mevcut olup pil ömrünü arttırmak için Uygulamaların geri plandaki etkinliklerini kısıtlar . Bunun için ekranı sağa doğru kaydırarak Pil yüzdesine ulaşalım ve üzerine tıklayalım ardından "Pil Optimizasyonu" kısmına tıklayalım.
Karşımıza Uygulamalar gelecektir , Optimize etmek istediğimize (Ki bu genelde en çok kullandığımız olabilir) tıklayalım ve Optimize et kısmını seçip Bitti diyelim
10. Pil Tasarrufu özelliğini aktive edin
Pil tasarrufu özelliğiniz varsa bunu açık tutunuz bunun nasıl yapıldığı konusunda gerekli açıklamaları "Android te pil tasarrufu nasıl aktif edilir" Burada isimli bir başlığımızda açıklamıştık.Telefonun pil ömrü birçok değişik faktöre bağlıdır eğer donanımsal bir sorunu yoksa üstteki adımlardan sonra pil ömrünüzün eskisine nazaran çok daha uzun gitmesi gerekir. Deneyler sırasında üstteki ayarları yaptıktan sonra gerekmedikçe telefonu asla kullanmadık , telefon akşam 10 da kapandı sabah 10 da açıldı. ulaştığımız maksimum gün sayısını yaklaşık 14 gündür, aşağıdaki resim , telefonun yeni olmasının da bunda etkisi olmuş olabilir.
- Android cep telefonumuzun internetini paylaşalım Burada
- Android telefonda sayfaları çevrim dışı görüntüleme Burada
- Android kilit ekranına kişisel mesaj ekleyelim Burada
- Android Cihazlarda Galeride Resim Gizleme Burada
- Google Androidler için veri tasarrufu uygulaması sundu Burada
Üretimde çok kaliteli ürün üretim hatası olarak adlandırılır , ve çabuk bozulacak şekilde tekrar üretilir bunda amaç kullanıcıya birşeyler satma eyleminin devamıdır , Pil gibi kullanıldıkça aşınan ürünlerin çok sık şarj edilmesi ve dolayısıyla ömrünü çabuk tüketmesi istenir , artık tüm akıllı telefonlarda batarya gövdeye bitişik halde geliyor ? yani değiştirilemiyor acaba neden ? Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı KESER , 14 gün giden pil ömrünü hiçbir donanım üreticisi arzu etmez o sebeple Oreo 8.0 -OxygenOS sürüm 5.3.4 ile yani yazılımla pilinin daha kısa sürede bitmesini sağladılar bende forumlarından bunu kasten yaptıklarını onlara yazdım. Kısacası Üretim artık tamamen kullanıcıya bir adet daha fazla nasıl satarım ve bu satışı nasıl sürekli hale getiririm mantığı ile çalışıyor.
@velociraptor yorumunuzu anlamadim. farkina vardilar dediginiz durum ne islerine yarayacak ki? bilakis pilin uzun gitmesi oreo ya terfiyi arttirmaz mi?
Benden bir katkı;
Eğer bu yukarıda anlatılanlar size çok uzun,zahmetli ve karmaşık geldi ise o zaman güvenilir sertifikaya (e-miza) sahip bir yazılım kullanın.Mesela ben kendi cep telefonum Nokia-C06-1'de GSMTask Manager isimli windows os benzeri bir free yazılım kullanmaktayım.Bu yazılımla telefona ince ayar çekebiliyorum.Bu yazılımdan önce şarj 1,5 hafta dayanırken bu yazılımı kullanmaya başladıktan şarj süresi 2,5-3,0 hafta arası değişim göstermekte.....Sizde bu tür .apk uzantılı bir yazılım kullanarak sisteminizi (cep telefonuzu) optimize edebilirsiniz.
Sanırım Oreo üreticileri farkına varmış olacaklarki OxygenOS 5.3.4 te telefonu darmadağın ettiler 13 gün giden pil aynı kullanımla 3 gün gitmeye başladı bende 5.3.2 ye geri dönmek zorunda kaldım.
süper bir test yapmışsınız ellerinize sağlık. ne kadar gereksiz ayarı açık bırakıyormuşuz sonra power bank elimizde dolaşıyoruz. teşekkürler.