Her sistem gibi Windowsta eninde sonunda tamir edilemez hale gelecek ve yeni bir sistem kurmak zorunlu olacaktır.Windowsa Temiz format atmanın en sıkıcı tarafı yüklenmesini beklemektir, bu süre SSD
NOT: Aşağıdaki şekilde bir yükleme Windows 11 , Windows 10 , Windows 8.1 Windows 8 ve Windows 7 için de geçerlidir.
Windows kurulum medyasını herzaman olduğu gibi DVD veya Parmak belleğe yazdıralım ve Bios tan ilk önyüklemeyi (boot) buradan başlayacak şekilde ayarladıktan sonra kurulum adımlarına geçelim. ileri ileri deyip yükleme türü olarak Özel (Gelişmiş) diyerek yeni windowsun kurulacağı dizini Biçimlendirelim ( Burada yeralan Kurulum medyası ile tüm dizinleri silmek kısmındaki resimlere bakınız), zaten biçimlendirdiniz ise aşağıdaki adımları takip edin.
1. Kurulum ekranındayken Shift ve F10 tuşlarına basalım karşımıza Komut istemi dediğimiz Cmd gelecektir.
2. diskpart yazıp enter tuşuna basalım böylece diskparta geçiş yapmış olacağız.
3. list vol komutunu verelim ve enter tuşuna basalım ve dizinlerimizi listeletelim böylece kurulum medyamızın harfini ve diskimizi belirlemiş olduk.
4. Exit tuşu ile diskpart tan çıkalım şimdi ISO dosyası içerisinde windows sürümlerini tespit etmek var bunun için aşağıdaki ilk komutu kullanacağız, ikincisi ESD dosyaları içindir
dism /Get-WimInfo /WimFile:D:\Sources\install.wim dism /Get-WimInfo /WimFile:D:\Sources\install.esd
Komutu verdiğimizde ISO içerisinde yeralan Tüm windows sürümleri listelenecektir.
5. Ben windows 10 pro kurmak istediğim için bunun index numarasını not alıyorum "5" sırada windows 10 pro yu diske kurmak var bunun için birinci maddedeki verileri gözönüne alıyoruz ve aşağıdaki komutu kullanıyoruz
dism /Apply-Image /ImageFile:D:\Sources\install.wim /index:5 /ApplyDir:C:\
Üstteki komutta "D:\" kurulum medyamızın harfidir "C:\" kurulumun yapılacağı dizindir , ve kurulumu başlatmış olduk.
Kurulumun ilerlemesini yüzde şeklinde görebiliriz , Normal windows kurulumundan %20 - %30 daha hızlı bir kurulum gerçekleşecektir. Başarılı şekilde kuruldu mesajını aldıktan sonra emin olmak için bir dir komutu ile yeni kurulan windowsun dosyalarına bir gözatabilirsiniz.
6. Son bir işlemimiz kaldı oda BCDBOOT komutu ile boot kaydı oluşturmak , bunun için aşağıdaki komutu kullanıyoruz
bcdboot C:\Windows
normalde sorunsuz şekilde çalışması gerekir (Successfully mesajı vermeli) , eğer sizde aşağıdaki gibi bir hata verirse
Windows kurulumumuz boot etmeyeceğinden bunu düzeltmek için aşağıdaki komutları uygulayıp windows kurulum dosyalarının kopyalandığı dizini boot'lu hale getirebilirsiniz.
diskpart select disk 0 list partition
Windowsu kurmak istediğimiz dizin numarasını not alıyoruz (X).
select partition X active exit bcdboot c:\windows
Böylece Altıncı maddede kopyalayamadığımız bcdboot kopyalanmış olacaktır.
7. Halen Kurulum ekranındayız Önce Komut istemini kapatalım Ardından Windows kurulum ekranını sağ üst köşedeki çarpı ikonundan kapatalım windows bize kurulumdan çıkma uyarısı verecektir.
Kur, Windows'un daha önce yüklendiğini bilmediğinden yükleme işlemini iptal etmek istediğinizi zannedecektir. Bilgisayarın yeniden başlatılmasını sağlamak için Evet'i tıklamanız yeterlidir. Windows şimdi kurulumun son aşaması olan Hoş Geldiniz (OOBE) Moduna girerek sabit diskten önyüklemeyi yeniden başlatacaktır. Bölgenizi seçin, ilk kullanıcı profilini ekleyin ve kurulumu tamamlayın. Bu şekilde bir kurulum yapmanın bize iki tür faydası vardır , ilki üsttede belirttiğim gibi kurulum %30 civarı daha kısa sürecektir ikincisi ise Lisans anahtarı Firmware ye gömülü halde gelen sistemlerde ISO dosyasından kurulum yaparken farklı bir windows sürümü seçeneği belirmeyecek ve zoraki lisans anahtarı hangi sürüme aitse o sürüm kurulacaktır , üstteki DISM yöntemi ile ise Firmwareye gömülü Lisans anahtarı hangi sürüme ait olursa olsun istediğimiz herhangi bir Windows sürümü kurabiliyoruz.
- Windows sorunları formatsız nasıl giderilir Burada
- DISM komut aracı ile Windows tamiri Burada
Normalde SSD lerde kurulum en fazla 10-15 dk sürer. Sanırım mekanik HDD ye kurulum yapıyorsunuz. Bu arada ben UEFI kullanmadığımdan Yazıyı MBR , yani eski BIOS a göre yazmıştım. UEFI de birebir çalışırmı denemeden birşey demek zor.
Hocam merhabalar benim kendi biosum uefide bir sorun çıkarır mı gerçi ben hiç bu konuyla kurma yöntemini kullanmadım da kuracağım ayar yaptığım sistemlerde defender yokken ya da kapalıyken bile yarım saatte dosyaları kopyalıyor ve sistemi yeniden başlatıyordu, defender ile kurulum bir 15 dakika daha uzuyordu bunda o taktikle bir fark olur mu ve uefide yapmam ve girmem gereken farklı komutlar var mıdır? Selamlarımla.
Denemedim lakin olur diye tahmin ediyorum
Hocam bu win 11 dev 222 ye benzer isimli sürümde olur mu?
Eskiden geliyordu , lakin bir süredir Windows 10 larda hiçbir işe yaramıyor.
üstad ei.cfg dosyasını sources klasörüne atınca da sürüm seçme ekranı gelir değil mi ?
Uygulama temiz kurulumda Test edildi , dediğiniz şekilde yükseltme için olanı varsa bile bilgim dahilinde değil malesef.
Merhaba, bu yöntemle disk biçimlendirmeden, dosya ve programları koruyarak Windows'un 1709 sürümünden 1903 sürümüne yükseltmek mümkün mü?
Windows'un kendi aracıyla birkaç defa 1809, sonra da 1903 denedim lakin hep 0x30018 hatası aldım.
Kesin bir çözümü yok lanet olası hatanın.
Geri bildirim için teşekürler kemal
Çok teşekkür ederim. Sayenizde eski tip notebook IDE hard diskine bu şekilde format atabildim. Sony notebook USB boot desteği yok. CD-ROM arızalı. IDE to USB çevirici ile başka bilgisayar üzerinden bu yöntem sayesinde format attım. Saygılarımla
Yerinde olsam USB deki "install.wim" dosyasını bulur sağ tıklar yolunu alırdım sonrada komutu uygulardım bu arada , USB sürücü harfi sende farklı olacaktır buna da dikkat et derim.
4. Adımdaki iso dosyasını bul komutu nu çalıştıramadım. Usbye pcdeki orijinal win 10 homedan rufusla iso atmıştım ama o komutla hiçbir şey bulamıyor. Win 10 homeu da bulamıyor. Yardım rica ediyorum.