Bazen bağlantımız sebepsiz yere yavaştır veya garip bir şekilde bağlantı kopmaları meydana gelir özellikle Windows 11 ve 10 kullanıcıları bu tarz sıkıntılar bildirmişlerdir , bağlantı kopması denince ilk akla gelen
NOT: Aşağıdaki adımlar Ağ kartlarınızda Donanımsal bir arızanın olmadığı ve İnternet servis sağlayıcınızın hattınızda kopmalara veya yavaşlığa sebep olacak bir arıza bulamadığı durumlarda kullanılmalıdır , ayrıca sisteminizde herhangi bir zararlının bulunmadığına emin olun.
1. Güç kazancı sağlamak için bilgisayar aygıtı kapatmasın
Denetim Masası - Ağ ve Internet - Ağ Bağlantıları kısmına gidip o anda bağlı olduğumuz ağ kartını sağ tıklayıp özellikler diyelim.
Ardından Yapılandır butonuna tıklayalım ve burada yeralan Güç yönetimi sekmesine tıklayıp "Güç kazancı sağlamak için bilgisayar bu aygıtı kapatsın" kısmındaki tiki kaldıralım.
Böylece istem dışı kopmaların önüne geçmiş oluruz.
2. Microsoft sorun giderici ile Bağlantı sorunlarını çözelim
Üstteki adımlardan sonra sıkıntı halen devam ediyorsa Microsoft sorun gidericiyi çalıştırıp çözüm arayabilirsiniz bunun için çalıştıra aşağıdaki komutları sırası ile vermeniz yeterlidir.
msdt.exe /id NetworkDiagnosticsWeb msdt.exe /id NetworkDiagnosticsNetworkAdapter msdt.exe /id NetworkDiagnosticsInbound msdt.exe /id NetworkDiagnosticsDA
3. Ağ kartı sürücüsünü güncelleyelim
Windows sürekli güncellenmektedir , güvenlik açıklarının kapanması kullanıcıları birçok olumsuz durumdan korumakla birlikte bazen bu güncellemeler Ağ kartı sürücüleri ile uyumsuz olabilmekte ve sorunlara sebep olabilmektedir bunu engellemek için Ağ kartı sürücülerini güncellemek gerekir. Bunun için çalıştıra aşağıdaki komutu yapıştırıp Enter tuşuna basalım.
devmgmt.msc
Aygıt yöneticisi açılacaktır buradaki listeden Ağ kartımızı bulalım üzerine sağ tıklayalım ve sürücüyü güncelle diyelim.
Ardından Güncel sürücü yazılımını otomatik olarak ara diyelim.
Hernekadar Windows varsayılan olarak bu sürücü güncellemelerini alsa da bazı kullanıcılar Windowsu sadece güvenlik yamalarını alacak şekilde ayarlamış olabilir veya sonradan kurulan bir yazılım ayarı o şekilde değiştirmiş olabilir.
4. IP adresimizi yenileyip ağ ayarlarını sıfırlayalım
Üstteki ayardan sonrada Kopmalar ve yavaşlık devam ediyorsa Komut istemini yönetici yetkilerinde çalıştırıp sırası ile aşağıdaki komutları uygulayalım , bazılarından sonra windowsu yeniden başlatmanız istenebilir.
netsh winsock reset netsh int ip reset ipconfig /release ipconfig /renew ipconfig /flushdns
Böylece ağ ayarlarımızı sıfırlamış ve ip adresimizi yenilemiş olacağız. Eğer üstteki işlemleri otomatik yaptırıp ağ yapılanmasını tamir ettirmek istiyorsanız şu yazılımlardan birini yada her ikisini birden deneyebilirsiniz ;
a) Complete internet repair - Burada
b) NetAdapter - Burada
5. Auto-Tuning ve bazı özellikleri devre dışı bırakalım
Eğer Windows 11 kullanıcısı iseniz aşağıdaki resimdeki ayarlar sizde bulunmayabilir fakat Windows 10 kullanıcıları Ayarlar ve Wi-Fi kısmına geçtikten sonra aşağıdaki yerleri kapalı konuma getirsinler :
a) Yakınımda bulunan önerilen açık etkin noktalar için ücretli tarifeleri bul
b) Önerilen açık etkin noktalara bağlan
c) Hotspot 2.0 Ağları
Window Auto-Tuning özelliği Vistadan beridir varolan bir özellik olup ağ üzerinden TCP verilerini alan programların performansını artırmak için tasarlanmıştır. Windows 11 ve 10, bu özelliği kullanarak alınan arabellek boyutunu ve gecikme süresinin dinamik olarak ayarlar fakat ağınız eski bir yönlendirici kullanıyorsa veya güvenlik duvarı yazılımınız bu özelliği desteklemiyorsa, yavaş veri aktarımları veya hatta bağlantı kayıpları yaşayabilirsiniz. Sisteminizdeki Auto-Tuning özelliğinin durumunu kontrol etmek için yönetici yetkilerinde çalıştırılmış bir komut isteminde aşağıdaki komutu verelim
netsh interface tcp show global
karşımıza gelen çıktıda "Receive Window Auto-Tuning Level" kısmına bakalım "Normal" diyorsa Auto-Tuning özelliği açık demektir.
Auto-Tuning özelliğini Kapatmak için aşağıdaki ilk komutu verelim , ikinci olanı yeniden aktif etmek içindir.
netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled netsh int tcp set global autotuninglevel=normal
6. MTU değerimizi Optimum olarak ayarlayalım
Bazen İnternet kopmalarına veya yavaşlığa hiçbirşey çözüm olmamaktadır bu gibi durumlarda MTU değerini bulmak ve buna göre bir ayar yapmak gerekebilir Komut isteminden verilecek birkaç ping komutu yardımı ile bulunacak değeri MTU değerimiz olarak ayarlamamız gerekir bu konudaki ayrıtılar için Bakınız . Son olarak Modeminizi Ayda en az bir defa kapatıp , prizden çektikten sonra açma kapatma düğmesine basıp içindeki elektiriği boşaltıp 3-5 dk o şekilde bekletin sonra tekrar prize takıp kullanmaya devam edin , bu durum modem şişmesi diye tabir edilen ısınma sorunun giderilmesine az da olsa yardımcı olacaktır.
- İnternet hızı nasıl arttırılır - Burada
- Kablosuz ağ standartlarının teorik ve gerçek hızları - Burada
25 Kasım 2017 Tarihli başlık güncellendi
Umarım faydalı olur , Selamlar.
Çok Ayrıntılı Çok güzel anlatmışsınız. Deneyeceğim bakalım teşekkürler.
Laptopların taşınabilirlik dışında malesef hiçbir olumlu tarafı yok bir i3 masaüstü i7 laptopa nal toplattırır.
netim bazen gün içinde 3-5 kez kopardı ama şu sıralar bu kopmayı yaşamıyorum bu ayarıda yapmama rağmen bikaç kez kopma yaşadım ama şu sıralar kopma yok. galiba ağ kartımda yavaş yavaş ölüyor. bakalım 10 seneyi deviren laptopum daha kaç yıl dayanacak. keske imkan olsa gigabyter aero 14k8 alabilsem hem çok büyük değil hem intel işemci nvidia ekran kartlı hem mekanik disk yok ssd var hemde batarya kapasitesi diğer bilgisayarlara göre çok iyi 🙁 keske.zamanında masaüstü alaydım öyle pişmanımki 🙁
Teşekürler sezer
Teşekkürler Hocam,Eşsiz bilgiler sunmuşsunuz.
Kendimizce uygun bulduğumuz kombinasyonlar yapıyoruz , teşekürler
Çok beğendim tebrik ederim. Konuya çok uygun tasarımlar yapıyorsunuz. A.s
Evet photoshopta biz hazırlıyoruz , selamlar
merhaba merak ettim konuların giriş kısmındaki resimleri (ekran alıntıları değil) siz mi hazırlıyorsunuz?
Umarım çözüm olur , sonucu paylaşırsanız memnun olurum , selamlar
Elinize sağlık arada internet kopmaları yaşıyorum deneyeceğim bakalım. İyi yayınlar