Evimize bir misafir geldiğinde internete bağlanması için wifi (Kablosuz ağ) kullanıcı adını veya şifresini veririz , çoğu zaman otomatik bağlantı sebebi ile bunu hatırlamayabiliyoruz yada bu bilgileri verdiğimiz
QR (Quick Response Code) türkçesi Hızlı tepki Kodu da denebilir ilk olarak 1994 te Denso Wave şirketi tarafından japonyada otomotiv sektöründe kullanılmıştır , amaçları ise üretim sırasında araçları kolayca takipedebilmekti. QR kodu, verileri etkili bir şekilde depolamak için dört standart kodlama modunu (sayısal, alfanümerik, bayt / ikili ve kanji) kullanır. Barkod, bağlı olduğu ürün hakkında bilgi içeren, makine tarafından okunabilen bir optik etikettir ,kamera gibi bir görüntüleme aygıtları tarafından okunabilir (mesela Cep telefonu kamerası)ve görüntü uygun bir şekilde yorumlanana kadar Reed-Solomon hata düzeltmesi kullanılarak işlenebilen beyaz bir arka plan üzerinde kare ızgarada düzenlenmiş siyah karelerden oluşur, kullanım kolaylığı sebebi ile şu an tüm dünyada yaygın şekilde kullanılmaktadır.
QR kodları ; Kullanıcıya bir mesaj içeriği sunabildiği gibi bir Vcard veya URI bilgisi de içerebilir , QR kodları oluşturmak için birçok yazılım ve online web sitesi mevcuttur.Eğer iOS (11) kullanıyorsanız varsayılan kamera uygulamanız ek bir yazılıma gereksinim duymadan QR kodlarını otomatik olarak okuyabilecek demektir ilaveten iOS 11 QR kodunu taradıktan sonra ilgili bilgiyi (mesela bu Wifi bağlantısı için kullanıcı adı ve şifresi olabilir.) telefona eklememize izin verir. Örneğin : Wi-Fi bilgilerimizi içeren bir QR kodu oluşturursak, bu kodu tarayan herkes şifreyi elle girmek zorunda kalmadan otomatik olarak Wi-Fi'inize bağlanabilecektir.
Kişisel QR kodu oluşturalım
1. Öncelikle kendi QR kodumuzu oluşturmamız gerekir bunu yapmanın en kolay yolu ise online bir web sitesinden faydalanmaktır internette bu iş için birçok site bulabilirsiniz ben "qrcode-monkey" sitesinden faydalanacağım
2. Buradaki web sayfasını ziyaret edelim ve açılan ekranda en üst kısımda oluşturabileceğimiz farklı QR kod türleri yeralmaktadır : URL, Metin, E-posta, Telefon, SMS, VCARD, MECARD, Konum, Facebook, Twitter, YouTube, WiFi veya Etkinlik
3. ben basit olması açısından URL yi seçtim , resimden de anlaşılacağı üzere renk belirleme , logo ekleme , dizaynı kişiselleştirme gibi seçenekler de mevcut , eğer WIFI bilgilerini eklemek istersek üst menüden WIFI kısmını seçip ilgili alanları doldurmamız yeterlidir.
Vcard kısmından ise telefon numaranızı ve bilgilerinizi içeren bir QR kodu oluşturabilirsiniz. gerekli yerleri doldurduktan sonra sağ tarafta bulunan "Create QR Code" butonuna tıklayalım , oluşan QR kodumuzun yeraldığı resim dosyasını indirmek için ise "Download PNG" butonuna tıklamamız gerekir.
İnen QR kodu varsayılan olarak 1000 x 1000 pixel boyutunda yüksek çözünürlükte bir Png resim dosyasıdır, QR kodunu SVG, PDF veya EPS dosya biçiminde de indirebilirsiniz. İşlemler bukadar artık bu dosyayı telefonunuza kaydedebilirsiniz. elimizdeki bu QR kodunu kullanıcıların scan edebileceği herhangi bir yere yerleştirebiliriz , en akla yatkın yer ise eğer warsa web sayfamızdır yada kartvizitinize basabilirsiniz. Diğer kullanım alanlarından favorim olanı WIFI bilgileri kısmıdır.
Akıllı Telefonu Kullanarak QR Kodlarını taramak (scan etmek)
Üstteki yazıda kısaca bahsettiğim üzere eğer iPhone yada iPadinizde iOS 11 işletim sistemi varsa ek bir işleme gerek yok ,Android kullanıcısı iseniz bir QR tarama (scanning) uygulaması indirmeniz gerekir. Buradaki linkte birçoğunu bulabilirisniz.
Gördüğünüz gibi, web sitesinde oluşturduğum QR kodunu kameranın önüne koydum ve Web sitesi bilgileri anında okundu dip kısımda ise tarayıcı ile aç , email ile paylaş , Sms ile paylaş gibi seçenekler mevcut. İlaveten bakınız.
- Android 10 da QR kodu ile kablosuz ağı paylaşın Burada
- Android cep telefonumuzun internetini paylaşalım Burada
- Akıllı telefonun kablosuz hotspotu çalışmıyor Burada
- Windows 10 da interneti diğer cihazlarla paylaşın Burada
- Yakın paylaşım özelliği nedir nasıl kullanılır Burada
- Telefonun durum çubuğunda ağ hızı gösterilsin Burada
- Telefonun Bluetooth sürümü nasıl bulunur Burada
- Android telefonda kronometre nasıl çalıştırılır Burada
Aşağıdaki yazıya bir gözatın derim.
Web Link ...
Benim tlfnum oppo a5s bağlanmış olduğum wifi bin üzerine tıkladığımda QR kod çıkmıyor. Sinyal vs çıkıyor. Ör kod okuyucu fln yükledim yine de wifi de o QR çıkmıyor acaba bağlı olduğum wifinin QR kodunu nasil bulabilirim
Malesef Engel olamzssınız.
Slm benimde anlamak istediğim konu evde kalan yeğenime sifre verdim kare kodla arkadaşlarına dagitmasina nasil engel olucam art niyetli de olabilir bazilari icin
selam ,bunda amaç senin birine bağlanması için verdiğin kablosuz ağ şifresini onun yazarak ağa bağlanması yerine tüm işlemlerin otomatik yapılmasıdır bu sorun aynen şuna benzer misafirine kağıda yazdığın wlan şifresinin görünmemesini istiyorsun bence ya şifreyi vermezssin yada verirsin şifreyi şifreli verme diye bir seçenek yok ????
merhaba ben bunu yaptım çalışıyor fakat kodu tarattıklarında şifre görünüyor şifreyi gizleyemiyormuyuz acaba
Doğrudur hepimiz unutuyoruz , QR kodu ile ise paylaşım kolaylaşıyor.
ilginç ve enterasan bir konu açıkçası bilmiyordum. ve hep unutulan şifrelerin arasında wifi şifreside vardır. teşekkürler.