İşletim sistemi ve donanım bilgilerini öğrenmek için hemen hemen herkesin uyguladığı klasik yöntem şudur ; Bu bilgisayar ikonuna sağ tıklanır ve açılan menüden özellikler kısmı seçilir yeni açılan sayfada
İşin içine Hyper-Threading teknolojisi ve sanal çekirdeklerde girdiği zaman bazen sanal ve gerçek kavramları birbirlerine karışabiliyor. İşte bu yazımızda bu basit soruya cevap arayacağız.
1.İşlemci Çekirdek sayısını Windows görev yöneticisinden bulalım
İşlemci çekirdek sayısını bulmada belkide en kolay yöntemlerden biri budur. Klavyenizdeki Ctrl + Shift + Esc tuşlarına aynı anda basın ve açılan görev yöneticisindeki performans sekmesine geçin burada yeralan bilgilerden bizim için önemli olan kısım çekirdekler ve mantıksal işlemcilerdir , aşağıdaki resimde bendeki Laptopun 4 gerçek 4 sanal çekirdek olmak üzere toplam 8 çekirdekli bir işlemci olduğu açıkça görülüyor
Fiziksel çekirdek, işlemcinizdeki gerçek bir işlemci çekirdeğidir. Her fiziksel çekirdeğin kendi devresi ve önbelleği bulunur (L1 - L2), Çip üzerindeki diğer fiziksel çekirdeklerden (çoğunlukla) ayrı olarak talimatları okuyabilir ve uygulayabilir. Mantıksal bir çekirdek (aynı zamanda mantıksal işlemciler olarak da bilinir) gerçek bir fiziksel varlıktan ziyade yazılımsal bir olgudur , Mantıksal çekirdekler, tek bir fiziksel çekirdeğin aynı anda birden fazla görevi veya iş parçacığını yürütme yetenekleridir. Örneğin, dört çekirdekli bir işlemciniz varsa ve her bir fiziksel çekirdeği bir seferde iki iş parçacığı çalıştırabilirse, o zaman 8 mantıksal çekirdeğiniz olur.
2. Sistem Bilgisi aracı ile çekirdek sayımızı bulalım
Klavyenizdeki Windows ve R tuşlarına birlikte basın, açılan Çalıştır boşluğuna aşağıdaki kodu yazın
msinfo32.exe
Sistem bilgisi aracında Sistem bilgisi - İşlemci kısmına baktığınızda önce işlemciniz hakkında bir bilgi ve son kısmında da gerçek ve mantıksal çekirdek sayınızı göreceksiniz.
Bendeki işlemci : İşlemci Intel(R) Core(TM) i7-3630QM CPU @ 2.40GHz, 2401 Mhz, 4 Çekirdek, 8 Mantıksal İşlemci.
3. Komut istemi veya Powershell ile sayımızı bulalım
Komut istemi (Cmd) den vereceğimiz farklı komutlar ile işlemci çekirdek sayımızı bulmamız mümkündür bu komutlardan belkide en kısası set komutudur.
set echo %NUMBER_OF_PROCESSORS%
Komut istemini Yönetici yetkilerinde çalıştırıp set komutunu verdiğimizde aşağıdaki çıktıyı elde ederiz.
Resimde de görüldüğü gibi birsürü bilgi içerisinden işimize yarayanı "Number of Processor" kısmındaki bilgidir , elbette kaçı sanal kaçı gerçektir bilgisini içermiyor. bunda çok fazla gereksiz bilgi var sadece işlemci çekirdek sayısını veren komut ikincisidir. Lakin bundada kaçı sanal kaçı gerçek bilgisi bulunmuyor öyle bir komut kullanalımki gerçek ve sanal çekirdek sayımızı da versin.
WMIC CPU Get DeviceID,NumberOfCores,NumberOfLogicalProcessors WMIC CPU Get /Format:List
Üstteki komutlardan ilki kısa ve öz olarak istediğimiz bilgiyi bize vermektedir (Aşağıdaki resim) aynı komut hem Cmd den hemde Powershell den uygulanabilir.
Kural olarak Hyper-threading desteği olan işlemcilerde Gerçek çekirdek sayısını bulmak için ikiye bölmek gerekir , üstteki bazı yöntemlerde hem gerçek hemde mantıksal çekirdek sayısını bulanlarını verdik , peki işlemcimin Hyper-threading desteği varmı yokmu nasıl anlarım derseniz Intel bu konuda zaten bir araç sunmuş , indirip çalıştırarak bunu görebilirsiniz , çalıştırdıktan sonra CPU Technologies tabına bakmanız yeterlidir. Intel işlemci Tanıma yazılımı Burada
4. VBS ile bir tıkla Gerçek ve sanal işlemci sayısını bulalım
Bir tıkla gerçek ve mantıksal İşlemci çekirdek sayımızı bulan bir vbs scripti yokmudur diye aklından geçiren olursa , evet böyle bir script mevcuttur sayfa sonundaki linkten indirebilirsiniz , çalıştırıldığında aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü verecektir.
Resimde de görüldüğü üzere bir tıkla Toplam , fiziksel ve mantıksal çekirdek sayılarını listelemektedir. Script ; Windows 11 , Windows 10 , Windows 8.1 , Windows 8 ve Windows 7 de Test edilmiştir sorunsuzdur.
- İşlemci ısısını ölçmeye yarayan Ücretsiz portable programlar Burada
- Sistem soğuma ilkesi ayarları Burada
- İşlemcimizin sanallaştırma özelliği açıkmı Burada
- Intel Turbo boost teknolojisi nasıl kapatılır Burada
- İşletim sistemim 32 mi 64 bit mi nasıl anlarım Burada
Selamlar.
çok detaylı bir bilgi olmuş elinize sağlık.
Böyle birşey olabileceğini sanmıyorum
Merhaba bu işlemci çekirdek sayısı fake olarak aygıt yöneticisinde artırılabilir mi
Tebrik ederim
bende fiziksel 2 mantiksal 2 nasilda hizli bir bilgisayarim var
Yorumlarınız için teşekürler arkadaşlar , Kodların korunması zaten sözkonusu değil , Microsofttan vbe kodlarını çözen aracı indiren herkes kodları görebilir.
Son yorum yapan arkadaş dahi herhalde...
Bir şeyler yazdım da sildim.....
Neyse, yazı için teşekürler. HyperThreading in çekirdek sayısının 2 katını sanal olarak kullanabilmemize olanak sağladığını açıklamanız da iyi olmuş 🙂
fiziksel 6 mantıksal 12
ve vbs olan dosyanın obfuscatesi zayıf deobfuscate ettim
Bencede en kolayı bir tıkla fiziksel ve Mantıksal işlemci sayılarını veren Vbs dir.
VBS en kolayıma geldi ve onu çalıştırdım. fiziksel 2 mantıksal 4