Bazen Windows işletim sisteminde meydana gelen bozukluklar sebebi ile yeni bir yerel kullanıcı veya yönetici hesabı eklemek için Ayarlar - Hesaplar - Diğer Kullanıcılar kısmına gidip Hesap Ekleyin butonu ile
yeni bir kullanıcı ekleyebilirsiniz fakat bazen boş bir sayfa ile karşılaşabiliriz yada o Windows öylesine bozulmuşturki sisteme erişimi sadece Komut istemi üzerinden sağlanabiliyordur.
Eğer üstteki ekrana Çalıştır penceresinden vereceğiniz bir komutla erişmek istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz.
ms-settings:otherusers
Sebep her ne olursa olsun Cmd dediğimiz komut isteminden Windows a Standart (kısıtlı) bir kullanıcı veya Yeni bir yönetici hesabı eklememiz gerekebilir bu yazımızda bunun nasılını izah etmeye çalışacağız.
Eğer normal çalışan bir windowsta Cmd komutları ile yeni bir kullanıcı oluşturacaksak sisteme yönetici olarak giriş yaptığımızdan emin olalım (Kısıtlı bir kullanıcı hesabında olmayalım) ve Komut istemini Yönetici yetkilerinde çalıştıralım sonrasında aşağıdaki komutları kullanarak yeni bir kullanıcı oluşturalım.
1. İlk komut standart bir yerel kullanıcı hesabı oluşturmaktadır.
net user [username] [password] /add net localgroup administrators [username] /add net user [username] /delete
2. İkinci komut ise bu standart hesabı Yönetici yapmaktadır.
3. Üçüncü komut ile standart veya yönetici olsun bir kullanıcı hesabını silebiliyoruz.
Aşağıda her bir komuttan sonra Klasik denetim masasına gidip baktığımızda kullanıcı hesaplarını görüyoruz
İlk komut olan "net user [username] [password] /add" komutundan sonra hesap durumu
Yeni oluşan standart kullanıcı hesabını Yönetici haline getiriyoruz "net localgroup administrators [username] /add".
Oluşturulan kullanıcı hesabını "net user [username] /delete" komutu ile siliyoruz.
Eğer Kullanıcı hesaplarının bir dökümünü almak istersek aşağıdaki komutlardan birini kullanabiliriz.
net user wmic UserAccount get Name
Komutlar uygulandığında bize aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.
Üstteki komutlar özellikle sistem yöneticilerinin işlerine yarayacaktır diye düşünüyoruz lakin yazının başında bahsettiğimiz durumlarda normal kullanıcılara da fayda sağlayacaktır. Herzaman olduğu gibi sayfanın sonunda sizler için üstteki komutları otomatikleştirip bir yazılım haline getirdik , aşağıdaki linkten indirip kullanabilirsiniz.
- Bir tıkla windows kullanıcı hesabınıza ulaşın Burada
- Windows 10 da unutulan kullanıcı şifresini sıfırlama Burada
13 Ekim 2017 Tarihli başlık güncellendi
Eline sağlık sezer , umarım arkadaşlara faydalı olur , selamlar
Yanıtlamakta az geç kaldım kusura bakmayınız...
Verdiğiniz kodları geliştirmekte olduğum scripte entegre ettim sanırım hem ev hemde teknik servis arkadaşların işine yarayacaktır.
Sayın Asım Kaya'nın da yardımıyla,
*Local Kullanıcı ekleme
*Local Kullanıcı Görüntüleme
*Local Kullanıcı Silme
*"Users" yetkileriyle kullanıcı ekliyordu bunu "Administrator" yetkileriyle eklenmesini ve User grubundan silinmesini sağladım.
Emekleriniz ve fikir için Teşekkürler.
Mevcut ekran görüntüleri altta gibidir.
Web Link ...
Web Link ...
Halkımıza kaliteli bilgi sunmak bizleri herzaman mutlu etmiştir , sağolasın Murat
Vallahi bizim admin kendini aştı yakında NİRVANA'ya ulaşırsa hiç şaşırmam.... Ben bile bu kadar kod yazmıyorum yakında admin kendi pcsine sesli hitap etmeye başlayacak böyle giderse....... 🙂
Yönetici olarak ilave için aşağıdaki kodu ilave edersek olacaktır diye tahmin ediyorum
----------------------------------------------------------
set /p net localgroup administrators %UserInputPath1% /add
----------------------------------------------------------
Tek kelimeyle Mükemmel! Ama bir şey daha var hocam,
Admin yetkileri tanımlamak istiyorsak nasıl yapıcaz?Yani net localgroup "Administrators" "user" /add şeklinde bir şey mi eklenmeli?
1. Maddedeki komutların uygun kullanımı ile yapılabilir mesela aşağıdakini bir dene Ama Yönetici yetkilerinde çalıştırmayı unutma , selamlar
----------------------------------------------------
@echo off
set /p UserInputPath1= Lutfen bir kullanıcı ismi giriniz: &
set /p UserInputPath2= Lutfen bir Şifre belirleyiniz: &
net user %UserInputPath1% %UserInputPath2% /add
----------------------------------------------------
Öncelikle teşekkürler,emeklerinize sağlık,..
Benim sormak istediğim,aynısı Batch kodu ile yapılablirmi?Zira elimdeki bir kod dizesine arasına eklemek istiyorum.Scriptin içinden ayarlanarak yapılan kodları buldum fakat goto: döngüsünü ile başaramadım ,(
Güzel bir noktaya temas etmişsin , Murat , teşekürler
Evet bunu Windows 98 beri biliyorum lakin kullanmıyordum.Daha Windows Yönetim Konsolundan bir yeni kullanıcı hesabı açmayı tercih etmekteyim.Eskiden ne çok MS_DOS ile haşır neşirdik Microsoft Windows 98 SE TR CD'den otomatik kurulan (Kur Sihirbazı yardımıyla ki şimdi ki kurulumların atası sayılır) versiyonu çıkartınca ben dahil herkes tembelleştik gitti.Şimdi komutları gördükçe hatırlamaktayım.Bunun en büyük artısı şu açılmayan bir sistem de eğer profil dosyası zarar görmüşse bu yöntemle sistemde bir kullanıcı hesabı yapıp sistemi açabilirsiniz.(benim Win98 çok sık yaptığım işlemdi)
Microsofta inat yerel hesap açmayı kolaylaştırmak için vbs kodladık , selamlar
oldukça uzunca bir yöntem ile yerel hesap açılıyordu. ELlerinize sağlık 2 dakikada kullanıcı oluşturulabiliyor kodlamanız ile.