Usb port türleri ve bunlar arasındaki hız farkları


Usb port türleri nelerdir karşılaştırma
USB portları şimdilik hayatımızın vazgeçilmezi , hernekadar kablosuz aktarım , bluetooth gibi teknolojiler küçük boyutlu dosyaların aktarılmasında kullanılsada iş büyük boyutlu dosya aktarımına geldiğinde

USB portlarını tercih ediyoruz , elbette USB teknolojiside gelişiyor ve gittikçe hızlanıyor USB 2.0 , USB 3.0 , USB 3.1 , USB-C yaygın olarak kullanılan türleridir , peki ama bunlar arasındaki farklar nelerdir ? İlk bariz fark renklerde kendini göstermektedir , mesela USB 1.x - Beyaz , USB 2.x - Siyah , USB 3.x - Mavi renklerdedir.

USB türleri ve renkleri

İçerisi kırmızı olan USB ise cihaz uyku veya bekleme moduna geçse bile USB'nin aktif kalacağını belirtmek için kullanılır. yani bunlarda renk herhangi bir tür belirteci değildir mesela Kablosuz klavye veya Fareniz varsa bunların kullandığı küçük USB aygıtının ağız kısmı bu renktedir , ilaveten USB portlarının ağız kısımları çok farklı şekillerde olabilir.

USB 2.0 3.0 3.1 kablo bağlantı tipleri

USB Type-A En büyük USB portudur ve genellikle bilgisayarlarda ve araç şarj cihazlarında Televizyonlarda Oyunkonsollarında vs. bulunur , USB Type-B bağlantı noktası, harici sabit diskler ve yazıcılarda sıklıkla kullanılan, engebeli, kare şeklinde bir fiştir. Taşınabilir cihazlarda yaygın olarak bulunan mini ve mikro USB Tip-B bağlantı noktaları da mevcuttur , akıllı telefonlar ve tabletler günümüzde genellikle mikro USB ye sahiptir , lakin burada en önemli nokta USB port şekillerinden ziyade bunların teorik ve gerçek hızlarıdır mesela günümüzde USB 3.1 ve USB Type-C Teknolojisi en yeni ve hızlı teknolojiyi içermektedir peki ama bunların teorik hızları nedir ? işte aşağıdaki resimde bunu görebiliriz.

USB hız diyagramı

Üstteki resimde farkettiyseniz En yeni teknoloji olarak iki standart göze çarpıyor bunlardan ilki USB 3.1 ikincisi Thunderbold peki ama bunlar nedir farkları nelerdir ?

USB 3.1 - USB 3.0 - USB 2.0 Arasındaki farklar

Üstteki tabloda hız farkları bariz şekilde verilmişken birazda tarihçelerinden sözedelim Belkide buna inanmayacaksınız ama ilk olarak Kasım 2008 yılında piyasaya sürüldü , USB 2.0 saniyede sadece 480 megabitlik bir teorik maksimum veri aktarım kapasitesine sahipken, USB 3.0 saniyede 5 gigabite veya 10 kat daha hızlı kapasiteye sahiptir sebebine gelince ; USB 2.0’da bağlantı dört telli bir yapı ile sağlanırken USB 3.0 da bağlantı dokuz tel ile sağlanmakta ve bu sayede çok ciddi bir hız farkı ortaya çıkmaktadır.

Usb 2.0 ve 3.0 arasındaki pin sayısı farkı

USB 3.1, 2013 yılının Temmuz ayında piyasaya çıktı ve Teorik veri aktarım hızı - 10Gbps dir gel gelelim uygulanan pazarlama taktikleri sayesinde USB 3.0 larda USB 3.1 olarak satılmaktadır şöyleki ; USB 3.1 Gen 1 (Rev1) terimini gördüğünüzde, bunun USB 3.0 olduğunu anlamanız gerekir ve hızı da 5 Gbps dır (SuperSpeed USB), USB 3.1 Gen 2 (Rev 2) gerçek USB 3.1 olup aktarım hızı 10 Gbps dır (SuperSpeed +) Daha basitçe güç çıkışının 100 Watt olması gerçek USB 3.1 i kolayca ayırdetmemize olanak vermektedir.

USB Typ - C nedir farkları nelerdir

USB Type-C, bazen USB-C olarak da anılır, basitçe yeni bir port ve kablo fişi şeklidir ve USB 3.1 USB, GÜÇ, VGA, HDMI ve DISPLAY PORT girişlerini tek bir yerde toplayan bir teknolojidir mikro USB bağlantılarıyla aynı boyuttadır, özelliklerine gelirsek : mesela Arabada Seyir halindeyken bile bir USB kablosunu doğru şekilde takmak kolay değildir oysa Yeni USB Type-C konnektörünü ters veya düz takmanız farketmez hertürlü çalışacaktır ilaveten Type-C kablosu hem alıcı hem de verici cihaz üzerinde kullanılabilir ve böylece type-A ve type-B türü konnektörlerin yerini almıştır (Aşağıdaki resim)

USB typ C konnektör

Üstteki resimde de görüldüğ gibi bu yeni teknoloji ile yaşanan kablo karışıklığına çözüm bulunmuştur,USB 3.1 Type-C ile gelen yeniliklerden biride daha hazlı şarj süresidir bu teknoloji ile tek bir porttan hem USB bağlantısı sağlayıp hem de güç kablonuzu bağlayarak cihazınızı şarj edebileceğiz.

Thunderbold 3 nedir USB Typ - C den farkları nelerdir

Thunderbold 3 nedir

Artık USB türleriyle işimiz bittiğine göre Thunderbolt'a geçelim ; Thunderbolt, bir kabloda PCI Express veri ve DisplayPort işlevselliği sağlayan bir aktarım teknolojisidir (Intel® tarafından geliştirilmiştir) . Orijinal Thunderbolt, USB 3.1 ile aynı aktarım hızı ile 10 Gbps kapasitesine sahipti Thunderbolt 2.0,DisplayPort 1.2'yi bir araya getirdi ve video akışı 4K ekrana ulaştı. Yeni Thunderbolt 3.0, USB Tip-C ile aynı konektör ve bağlantı noktasını kullanıyor ve 40 Gbps aktarım kapasitesine sahiptir. yüksek maliyetler, pahalı kablolar ve sınırlı üretici desteği nedeniyle USB'den daha iyi bir performansa sahip olsa da, Thunderbolt sadece Apple gibi Pahalı cihazlarda kullanıldı.

ilk iki Thunderbolt sürümü Mini DisplayPort konektörü ve bağlantı noktası kullanırken Thunderbolt 3 USB-C ile birleşti yani Thunderbolt 3 ü bir sürücü ve USB Typ - C yid e bir Araba olarak hayal edersek , Thunderbold 3 Başkasının arabasını ödünç almış ve bunu çok hızlı sürebilen bir sürücüdür , mesela bir USB-C kablosunu normal bir USB-C bağlantı noktasına takıp Thunderbolt 3 özelliklerini beklemek hayaldir çünkü USB-C nin veri aktarım hızı 10 Gbps dir Thunderbold 3 ün ise 40 Gbps dir. USB-C bağlantı noktasının yüksek hızlardan faydalanabilmesi için Thunderbolt 3 yongasına sahip olması gerekir , USB-C bağlantı noktasının Thunderbolt'u destekleyip desteklemediğini anlamak için aygıtın üzerinde bir Thunderbolt simgesi varmı konrol etmek gerekir. Thunderbolt 3, teknolojinin yakın gelecekte tüm aktarım protokollerini devralacak mı birlikte göreceğiz. USB bellek alırken dikkat etmeniz gerekenler için Bakınız.


16 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for L.KESKİNKILINÇ
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Enes Bey

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha