Önyüklenebilir USB flash diskler hayatımızı oldukça kolaylaştırdı eskiden Windows yükleyeceksek Bunu CD veya DVD ye yazdırmak zorundaydık ve eğerki yazdırma hızı maksimumdaysa bazen oluşturduğumuz medya çalışmıyor
Eğer önyüklenebilir USB flash disk oluşturmak istiyorsak bu konuda birçok araç mevcut mesela Ubuntu ve diğer Linux dağıtımı için önyüklenebilir Live USB disk sürücüleri oluşturmak için UNetbootin'i kullanabiliriz aynı şekilde Usb bellek içerisinde Boot edebilir windows medyası oluşturmak istiyorsak Rufus yazılımını kullanabiliriz , bazı kullanıcılar Parmak belleklerinde bir Puppy Linux sürümünü tutmayı tercih ediyorlar böylece Windows'un önyüklemesi başarısız olursa buradan boot edip onarma veya dosyaları kurtarma yoluna başvurabiliyorlar. Görüldüğü gibi tüm bu araçlar Bootable (önyüklenebilir) USB sürücüsü oluşturmak için kullanıyor ve bunlarla oluşturulan USB bellek acaba bootlu mu diye sisteminizi yeniden başlatıp test etmeniz gerekir ve eğer boot etmiyorsa tekrar sitemi yeniden başlatıp Parmak belleğe (Usb bellek veya Flash disk) ilgili medya yazdırılıyor oysa bu tekrarlı yeniden başlatmalara hiç gerek yok çünkü aşağıdaki yazılımla kolayca bunu test edebiliyoruz.
Bootable USB Test
Yazılımın hem kurulumlusu hemde portablesi mevcut olup ben test amaçlı olarak portablesini kullandım sayfa sonundaki linkten intdirebilirsiniz , yazılım ile aşağıdakilerini kolayca test edebilirsiniz:
1. USB disk sürücülerini
2. Sabit disk sürücülerini
3. ISO disk görüntülerini
4. IMA disk görüntüleri
İçerisinde windows 10 1703 olan bir USB belleği taktığımda "Bootable USB Test" uygulaması hemen algıladı ve arayüzünde USb belleğimi gösterdi
Yazılım üzerinden nekadar Hafıza (RAM) kullanabileceğimi seçebiliyorum bunu olduğu gibi de bırakıp deneme yapabilirsiniz dip kısımdaki start butonun bastığımzda USB belleğin bootlu olup olmadığını test edecektir , yazılım QEMU emülatörünü kullanmaktadır.
Önyükleme başarısız olursa veya QEMU'da yükleme sırasında bir hata görürseniz muhtemelen bir sorun vardır ve önyüklenebilir USB belleği başka bir araç kullanarak yeniden oluşturmanız gerekir, Buda bize tekrar tekrar boot etmeden hatayı görme şansı vermektedir.Eğer USB bellek yerine ISO veya IMA kalıpları test edilecekse Üst kısımdaki sekmelerden ilgili özelliğe geçiş yapılabilir.
Anasayfası
Lisans: Freeware/Ücretsiz
Yayımcı: wintoflash.com
Boyut: 4,51 MB
Sistem: Windows 10 , Windows 8.1 , Windows 8 , Windows 7
İnceleme için teşekürler elbetteki yazılım bizim lakin Asıl işi yapan Qemu yu biz kodlamadık (Sadece kullandık) , UEFI ile çalışmaması beni şaşırtmadı , ilerki versionlarda geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu arada UEFI, kullanmayı tercih etmediğim bir yenilik. laptopum UEFI li gelmişti ilk işim MBR yapmak olmuştu
Web Link ...
UEFI kullanıcının elini kolunu bağlamaya çalışıyor mümkün olduğunca uzak durmakta fayda görüyorum , herkese Bol MBR li günler dilerim , Selamlar.
Sayın "Velociraptor",
Herşeyden önce hızlı yanıtınız için çok çok sağolun.
Yeni önerdiğiniz yazılım sizin üretiminiz olduğundan, Novicorp'unkine göre daha özenli inceledim:
* Bu kez (ilk yazımdaki 4'e bir daha ekleyerek) 5 önyüklenebilir USB belleği sınadım; bunlardan 3'ü UEFI kipinde; 2'si ise olağan kurulum yapmak üzere oluşturulmuş belleklerdi;
* Aracınız, olağan kurulum yapan 2 belleği sorunsuz sınadı; ama, diğer UEFI kurulum yapanların üçünde de çalışmadı; 256 MB olarak seçili durumdaki RAM'i 1024'e çıkarmak da işe yaramıyor ve "Booting form hard Disk..." deyip, orda kalıyor.
Saygılar, sağlıcakla,
Geri bildirim için teşekürler ozaman kendi üretimimiz olan aşağıdaki yazılmı deneyebilirisniz
Web Link ...
Sn. "Velociraptor",
Yukarda önerdiğiniz ücretsiz yazılımın çok yararlı olduğu kesin ve de 3 ay önce besbelli ki, sorunsuz çalışıyormuş. Gelgelelim, şu an artık, çalışmıyor; Windows kurulumu, Acronis kurtarma vb ile ilgili 4 tane önyüklenebilir USB belleği deneme amaçlı test etmek istedim; dördünde de "Emulator start error, exit code: 0x00000001" şeklinde hata verip çalışmadı; oysa, dördü de önceden kullandığım, önyüklenebilirliği denenmiş USB'lerdi.
Novicorp, ürettiği WinToFlash'ı önceden ücretsiz dağıtırken, sonradan "Buy" demeye başlamıştı; Rufus ve Yumi gibi hem daha başarılı hem daha küçük, küçücük boyutlu ücretsiz alternatifler varken...
Para derdine düştükleri için "Bootable USB Test"i özensiz üretmiş gibi gözüküyorlar; kim bilir, şaşkın ördek misali belki bunun için de "Buy" demeye başlarlar..:)
Sağlıcakla,
Uzun süredir testlerde kullanıyoruz tavsiye derim 🙂
Qemu Simple Boot v1.3 Disk testi Türkçe
Programın kullanım amacı harikaymış sagolasın
Teşekürler Enes beğenmene sevindim ,selamlar
Altın değerinde yine süper bilgiler. Kaç kere sistem başlattım tahmin edemezsiniz .Artık öğrendim ya tamam çok sağolun