BIOS, bir bilgisayarın ana kartında bulunan bir yongadır. Bilgisayarın donanımı ile ilgili tüm bilgileri tutar ve işletim sisteminizi ve bilgisayarınızın donanımını başlatmaktan sorumlu yazılımdır.BIOS
üreticileri bu ayarların değişmesini engellemeniz için bir şifre seçeneği sunmuşlardır . BIOS, işletim sisteminden önce başlar ve kullanıcının işletim sisteminden önce bir parola girmesini gerektirir. Erişimin daha işletim sistemi başlamadan engellenmesi, Windows güvenliğini atlamak için kullanılan birçok parola kırma uygulamasının kullanımını engeller. Ayrıca, herhangi biri erişim elde etmeden önce sisteme iki şifre ile erişim sağlayarak bilgisayarınızı daha güvenli tutar. İşletim sistemi yüklenmeden önce, genellikle bilgisayar başlatıldıktan birkaç saniye sonra siyah bir ekranda girilmesi gereken bir parola ekranı belirir ve parolayı girmeniz gerekir.
Eskiden BIOS pilini çıkartıp takarak yada Anakartın yanındaki BIOS pilinin yakınında bir Jumper vardır (CLEARCMOS , CLRTC yada JCMOS1... gibi isimler alabilir) bunun bağlantı pimlerini 1 + 2'den pim 2 + 3'e birkaç saniyeliğine değiştirilmesi ve ardından eski yerine takılması sıfırlama sağlıyordu ve Bilgisayarı yeniden başlattığınızda sizi uyarıyodu "BIOS ayarları geçersiz… Varsayılanlar yüklendi… Devam etmek için F1'e basın…" ve şifre sıfırlanırdı.
Halen bazı eski dizüstü bilgisayarlarda (7-8 yaş veya daha eski) BIOS parolası, genellikle ana karttaki iki lehim noktasını kısa devre yaparak veya yazıcı bağlantı noktasına özel bir fiş takarak vb. Nispeten kolay bir şekilde sıfırlanabilir.
Gel gelelim bu durum son bilgisayar modellerinde değişti artık çoğu dizüstü bilgisayar, BIOS parolasını özel bir yongada, hatta bazen CPU'nun altına gizlenmiş olarak saklar ve bu, BIOS ayarlarının geri kalanı sıfırlandığında etkilenmez. Bu, bir dizüstü bilgisayardaki BIOS parolasının kaldırılmasını neredeyse imkansız hale getirir. Çoğu durumda tek seçenek, oldukça pahalı ve riskli bir prosedür olan ve elbette üreticiler tarafından desteklenmeyen yongayı değiştirmektir. BIOS a hatalı girilen şifre neticesi verdiği hata kodlarını Buradaki sayfada bulabilirsiniz.
BIOS a Parola (Şifre) Koyma işlemi nasıl yapılır
Windows şifresi kolayca sıfırlanabiliyor buda bilgisayarınızda hassas verileriniz varsa risk altındasınız demektir. Hırsızların işini zorlaştırmak için BIOS a şifre atayabilirsiniz.
1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Delete F1 veya F10 tuşlarından biriyle Bios'a giriş yapın ardından Security sekmesine geçin , Karşınıza iki şifre ayarı gelecektir bunlar sırası ile
a) Set user Password
b) Set Supervispor Password
Supervisor Password, BIOS kurulum ekranına kimlerin girebileceğini kısıtlar bazı modelerde bu şifre ile hem BIOS Setup’a hem de sisteme şifre atamış olursunuz. Yani şifreyi yazmadan BIOS ayarlarına da giremezsiniz, bilgisayarınızda kesinlikle açılmaz. (Ancak varsa BIOS Features Setup kısmındaki "Security Option" ayarına dikkat!) User Password ise BIOS önyükleme yükleyicisini yükledikten sonra (ve herhangi bir işletim sistemi yüklenmeden önce) önyükleme işlemine kimin devam edebileceğini kısıtlar. Sisteminiz ilk geldiğinde BIOS taki Supervisor ve User kısımları şifresizdir. İlk kez şifre girerken yazdığınız şifreyi kontrol amacıyla iki kez girersiniz.
Şifreyi kaldırmak içinse bu seçeneklere basıp şifre yazma satırını boş bırakmanız yeterlidir. Şifreyi belirledikten sonra varsa Enable on boot ayarını Enable konumuna alın
Son işlem olarak Ayarları kaydedip Boot edin (sistemi yeniden başlatın)
Artık bilgisayar açılırken önce BIOS şifresini ardından Windows şifresini girmeniz gerekir yoksa sisteme ulaşamazssınız.
NOT: BIOS parolası olsa bile, sabit sürücünüz (HDD , SSD) yine de Dizüstü / Masaüstü bilgisayardan çıkarılabilir ve başka bir bilgisayara bağlanabilir böylece dosyalarınız oldukça kolay bir şekilde alınabilir.
- Son BIOS zamanı süresi nedir nasıl bulunur Burada
- BIOS a gömülü Windows 10/8.1 ürün anahtarını bulalım Burada
- UEFI mi klasik bios mu nasıl anlarım Burada
- Bios Açılışındaki firma logosunu iptal edelim Burada
- BIOS sürümü ve bilgileri nasıl öğrenilir Burada
- Windows açılışı aşırı yavaş sorunu Burada
- CMOS BIOS Security Password sıfırlayıcılar Burada
- Windows sistem Saati kendi kendine değişiyor Burada
29 Nisan 2010 tarihli başlık güncellendi
@ Süleyman Ataman : Teşekürler
@ T.R.W.E_2012 : Tedbir herzaman gereklidir. Tebrik ederim
Müthiş bir anlatım. Kesinlikle hiç bir yer bu bilgi yok. Harikasınız. bilgisayarı korumak için çok iyi bir yöntem.
Kesinlikle gereklidir BİOS'a şifre atamak (ancak atanacak şifreyi mutlaka bir kenara not edin...)
15 yıllık dizüstü PC'simde ilk geldiği gün şifre atmıştım.Yani 15 yılldır Bios bende şifrelidir.
(şifre 'de beynimin hafıza kısmında 11 haneli olarak kayıtlıdır.)