VPN (Virtual Private Network) ler günümüzde çok çeşitli amaçlarla kullanılıyor mesela bir ülke hükümeti tarafından yasaklanan web sitelerine erişmek için sansürleri ortadan kaldırmak veya ticaret için gel gelelim
Kullandığımız VPN , IP adres bilgimizi sızdırıyormu bunun test edilmesi kişisel bilgilerin güvenliği açısından son derece önemlidir ve kullanığımız VPN bağlantısının IP adres bilgilerini kesinlikle sızdırmaması gerekir , bunu nasıl öğreniriz derseniz bu konuda çok çeşitli araçlar mevcut olmasına rağmen en kolayı VPN ile bağlandıktan sonra bir web sayfasını ziyaret etmektir (Aşağıda).
Sayfayı ziyaret ettiğimizde karşımıza eğer aşağıdaki gibi bir resim geliyorsa VPN ile bağlı olmamızın hiçbir anlamı yok demektir çünkü gerçek IP miz sızdırılıyor (WebRTC).
WebRTC : Devletin gerçek IP adresini bulmasına olanak veren bir protokol olan STUN u devreye sokmaktadır (STUN , Nat için Oturum Geçiş Yardımcı Programlarıdır) STUN u devre dışı bırakmak için :
1. Google chromede WebRTC Network Limiter eklentisini kullanmamız gerekemektedir Burada
2. Mozilla Firefox ta Adres barına aşağıdakini yazalım.
about:config
sonrasında açılan ekranda Garanti kapsamından çıkabilirsiniz uyarısında "Riski kabul ediyorum" butonuna basalım ve arama boşluğuna aşağıdakini yazıp True olan değeri False ye çevirelim.
media.peerconnection.enabled
Görüldüğü gibi Google chorme böyle bir ayara imkan vermemekle birlikte Firefoxta herhangi bir eklenti kullanmadan ip sızdırmazlık koruması sağlanabilmektedir.
Bu ayarlardan sonra VPN nizi çalıştırıp Google chrome veya Firefox ile tekrar Yukarıdaki sayfayı ziyaret edip IP sızıntısı varmı diye kontrol edin , ettiğimizde aşağıdaki gibi IP mizin sızdırılmadığı bilgisini almamız gerekir.
Tavsiyemiz üstteki web sayfasındaki testi VPN ile internete bağlandığınızda tekrarlamanızdır çünkü tarayıcıda veya VPN yazılımındaki bir güncelleme siz kapatmış olsanız bile tekrar gerçek IP nizi sızdırmaya başlayacaktır, bazı VPN şirketleri IP sızıntısına karşı önlem almaktadırlar , eğer ücretli VPN kullanıyorsanız bu hususa dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
NOT: sitenin IP sızıntı testini doğru şekilde uygulayabilmesi için tarayıcınızda herhangi bir script engelleyici (blocker) kullanmıyor olmanız gerekir varsada devre dışı bırakın (Reklam engelleyiciler dahil) , ilaveten bakınız DNS sızıntısı (Leak) Burada
- DNS ayarlarınızı programsız yedekleyin Burada
- Yerel IP ve DNS ayarlarınızı komutla değiştirin Burada
- Windows 11 de DNS over Https nasıl etkiinleştirilir Burada
30 Kasım 2016 Tarihli başlık güncellendi
Yazıdaki yöntemi denemeniz gerek.
Merhaba android telefonlarda reklamları engellemek için dns.adguard.com kullanıyorum bu sızıntı yapıyor mu ve bunun yerine android telefonlarda reklam engellemek için başka nasıl yaparım..
Çok teşekkürler...
Katılıyorum.
firefox'u tebrik ediyorum. Mükemmel
Şİmdi anladım , sanırım bu konuda VPN en sağlamıdır.
Fingerprint deniyor ingilizce
taracıyıya yüklenen bileşenler,uzantılar,diller, yazılar, yazı boyutu, ekran çözünürlüğü,oturum açılan siteler,WebGL, form doldurma verileri,monitörün parlaklığı, üreticisi, ve daha fazla bilgiyi içerir. Web Link ... sitesinde deneyebilirsiniz ama verilerin hepsini göstermiyor.
Gerçek IP görünmüyorsa herşey normaldir.
Kullandığım reklam engelleyicide "WebRTC engelleme" özelliği var.
Ayrıca o siteye VPN etkinken ve WebRTC engelleme özelliği açıkken girdiğimde ekran görüntüsündeki sahte IP görünüyor.
Web Link ...
Her şey normal mi sizce? Çünkü gerçek IP adresimi görmüyorum. Yine de "WebRTC Network Limiter" isimli uzantıyı yüklemeye gerek var mı?
Tarayıcılar parmak izi mi sızdırıyor , sorunuz tam anlaşılmadı malesef ?
Tarayıcıdan parmak izi sızdırmasını nasıl engelleyebiliriz?