Multi/Dual Channel Hafıza ve performansı


dual channel ram performansı
Multi-channel veya Dual-channel hafıza ; Anakarttaki tek kanal yerine Çoklu/çift kanal bellek sunan DDR, DDR2, veya DDR3 SDRAM chipsetleridir , peki neden böyle bir teknoloji uygulanıyor derseniz ; Dram hafıza ile


bellek denetleyicisi arasındaki Veri transferini arttırmak için denebilir , eğer anakartımız destekliyorsa Birbirleri ile özdeş iki belleği yine anakartımızdaki uygun soketlere takarak Çoklu/çift kanal olarak kullanabiliriz , Peki Ama uygun soket (Slot) derken neyi kastettik ve bunu nereden bileceğiz ? dikkat ettiyseniz Anakartların üzerlerindeki bellek slotlarının renkleri birbirlerinden farklıdır işte Birbiriyle aynı renge sahip olan slotlar, RAM'lerimizi Dual Channel olarak kullanabileceğimiz slotlardır (aşağıdaki resim)

Dual channel ddr2 bellek slotları

Fakat bu renkler konusunda Anakart üreticilerinin kitapçıkları en doğru bilgiyi verecektir çünkü renkler konusunda bir standart bulunmamaktadır , Peki üstte birbirleri ile özdeş iki RAM modülü dedik bunu nasıl anlayacağız derseniz ? genelde Dual Kit diye satılan ramlerden almak işimizi kolaylaştıracaktır. Günümüzün modern işlemcileri quad-channel memory yani Dört kanal hafızayı desteklemektedir , genellikle CPU Bus hızı , Hafıza (Ram) hızından büyükse bir darboğaz oluşur ve sistem hafızası Bilgisayarın maksimum performansında çalışmasını engeller çünkü İşlemci (CPU) , hafızadan (RAM) daha hızlıdır ve RAM in verileri iletmesini beklemek durumunda kalır (boşta kalır) işte bundan kaçınmak için Multi/dual kanal kullanılır ve hafıza bant genişliği teorik olarak arttırılır.

Dual channel ram

Üstteki resimdede görüldüğü üzere tek bir hafıza kanalı yerine ikinci paralel kanal ilavesi yapılmış ve ikisinin aynı anda çalışması sağlanmıştır böylece üstte bahsettiğimiz darboğaz hafifletilmiştir. Teknik olarak bazı anakartlar Özdeş olmayan hafıza modüllerininde multi/dual olarak kullanılmasına izin verebilmektedir mesela farkı Hızlardaki iki ram modülünü dual olarak kullanmaya kalkarsak her iki ram modülüde hız olarak düşük olanının hızında çalışacaktır , fakat stabilite açısından özdeş olmaları herzaman tercih sebebi olmalıdır.

Ramlerimi Dual olarak mı kullanıyorum nasıl anlarım

Bunu anlamanın çok farklı yolları mevcut olmakla birlikte CPU-Z isimli küçük yazlım bize bu konuda yardımcı olacaktır .

1. Programı Buradaki sayfasından indirelim , açılan sayfada hem kurulumlu hemde portablesi mevcut olup benim tercihim Portable olanıdır (ZIP.ENGLISH)

2. Yazılımı zipten çıkartıp sistemimizin mimari yapısına uygun olanını veya "cpuz_x32.exe" yi çalıştıralım , karşımıza gelen arayüzde "Memory" sekmesine geçelim buradaki Channel in karşısında Dual veya single yazacaktır.

Cpu-z dual channel

Dual- channel dışında Triple-channel ve Quad-channel teknolojileri de mevcuttur, fakat teorik olarak hernekadar yüksek bir performans artışı öngörülsede pratikte durum farklıdır , yapılan performans testlerinde dahili veya harici grafik kartlı sistemlerde farklı sonuçlar elde edilmiştir aşağıda

Dahili grafik kartı dual channel performansı

Bilindiği üzere Laptoplarda genellikle dahili ekran kartı bulunur birkısmında ise hem dahili hem harici ekran kartı vardır , dahili ekran kartı sistem hafızasını kullandığından üstteki testler Dual-channel in oyunlarda % 38 Fps artışı sağladığını ortaya koymuştur.

Dual - single ram performans farkı

Gel gelelim bilgisayarında hemen hemen hiç oyun oynamayan ve sadece internette gezinip grafik kartının yoğun kullanımını gerektirmeyecek işler yapanlarda dual-channel olmasının veya olmamasının bir anlam ifade etmediğini görüyoruz (Dual - channel in performansa katkısı %1-3 bile değildir), üstte 1600 mhz tek bir 8 Gb lık ram ile iki adet 1600 mhz lik 4 GB lık ram çifti kullanılan aynı sistemin farklı test sonuçları verilmiştir , mesela 7 zip ile sıkıştırma yaparken dual-channel yerine tek bir ram olması performansı arttırmaktadır.

6 Kasım 2016 Tarihli başlık güncellendi


8 Yorum Var
  1. Avatar for Velociraptor
  2. Avatar for shampuan
  3. Avatar for Velociraptor
  4. Avatar for Kemal
  5. Avatar for Velociraptor
  6. Avatar for Hayto
  7. Avatar for Velociraptor
  8. Avatar for Metin Ergüler

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Captcha