Geçenlerde bir arkadaşımın oldukça eski bir Laptopundaki bir sorun için ziyaretine gitmiştim , laptopun bios pili bitik olduğundan her açılışta sistem saati 1980 i ve saat 00:00 gibi bir rakamı gösteriyordu , peki bu
şekilde olsa ne olur olmasa ne olur ? bu saat meselesi windowsun sertifikalarından tutunda bazı fonksiyonlarının ve özelliklede haberleşme yazılımlarının sağlıklı çalışması için gereklidir , mesela eskiden Msn şimdilerde Skype ve benzeri mesajlaşma yazılımlar bu sistem saatinden oldukça olumsuz etkilenebilirler ve hatta çaılşmayabilirler ayrıca Windows saatinin yanlış olması , dosyaların kaybolmasına, kaçırılan randevulara, yanlış windows alarmına , Windowsun 0x80072F8F hatasına ve daha birçok soruna sebep olduğundan farkına varıldığı anda düzeltilmesi gerekir.
Birde Bir arkadaşın başına gelmiş olan şöyle bir senaryo var ; Anakartındaki bir arıza sebebi ile BIOS pili bitik olmadığı halde sistem saati her açılışta yanlış bir tarih ve saati göstermektedir ve buda windowsta birçok soruna yol açmaktadır , bu gibi bir durumda sırf saat düzgün çalışsın diye anakart değiştirilmez ee her windows açılışında da elle tarih ve saat düzenlenmez, insanlık hali unutulur dalgınlıkla yanlış bir tarih girilir hadi hepsinden vazgeçtim bu işlemin kendisi bile başlı başına külfettir - hele hele günde 10-15 defa bilgisayarınızı açıp kapatan biriyseniz.
Windows Saatinin yanlış olmasının genel sebepleri
Windows sistem tarih ve saatinin Yanlış olmasının birçok sebebi olabilir fakat genel olarak şu sebepler ağırlıktadır :
1. Yanlış Saat Dilimi Ayarı: Saati düzeltseniz bile, sistemi yeniden başlattığınızda Windows kendini yanlış saat dilimine ayarlayacağından her açılışta saat hatalı hale gelecektir. Düzeltmek için Çalıştırdan aşağıdaki komutu uygulayın.
ms-settings:dateandtime
Saat dilimi aşağı açılır menüsünden doğru saat dilimini seçin (1) ardından Şimdi eşitle butonuna tıklayın (2)
Eğer O anda hangi saat diliminin seçili olduğunu Komut istemi üzerinden görmek istiyorsanız aşağıdaki ilk komutu kullanabilirsiniz.
tzutil /g tzutil /l
İkinci komut, kullanabileceğiniz tüm olası Zaman dilimlerini listeleyecektir. Saat diliminizi bir Cmd komutu ile değiştirmek için, tzutil /s "Saat diliminiz" şeklindeki komutu yazın ve Enter tuşuna basın örnek.
tzutil /s "Turkey Standard Time"
Üstteki Cmd Komutu uygulandığında aşağıdaki gibi bir çıktı verecektir.
2. Bitmiş CMOS Pili: CMOS pili, bilgisayarınızın ana kartında bulunur ve tarih ve saat dahil olmak üzere sistem yapılandırması hakkındaki bilgileri depolar. Bu pil biterse çip, bilgileri kaydedemeyeceğinden tarih ve saati her açılışta hatalı verecektir.
3. Windows Saatinin Eşitlenmemesi : Bilgisayarınızın saatini geçerli bir zaman sunucusuyla eşitlediğini doğrulamanız gerekir bunun için çalıştır penceresinden aşağıdaki komutu uygulayın
timedate.cpl
Tarih ve saat penceresi açılacaktır. Burada yeralan İnternet saati sekmesine geçiş yapın (1) ardından Ayarları değiştir butonuna tıklayın (2) yeni açılacak ekranda yeralan aşağı açılır menüden yeni bir saat sunucusu seçin (3) ve Şimdi güncelleştir butonuna tıklayın (4)
Update Time uygulaması ile Sistem saati otomatik düzelsin
BIOS pili bitik veya Anakartınızda arıza varsa üsttekiler işinize yaramayacaktır bu durumda size Windowsun her açılışında sistem saatini otomatik olarak düzelten bir Uygulama gerekecektir. işte Update Time yazılımı tam da bu noktada devreye giriyor küçük boyutlu Ücretsiz ve Portable bir uygulamadır ve çalıştırıldığı anda internet üzerinden sistem tarih ve saatini düzeltir , çalışması için internet bağlantısı şarttır, kullanımına gelince :
1. Sayfa sonundaki linkten yazılımı indirin ve zipten çıkardıktan sonra sağ tıklayıp engellemeyi kaldır kısmını işaretleyin.
2. Çift tıkladığınız anda sistem saatini otomatik olarak düzeltecektir.
3. Eğer yazılımın her açılışta sistem saatini otomatik olarak düzeltmesini istiyorsanız inen klasör içerisinde yeralan _UpdateTime_Options.vbs dosyasını çift tıklayıp çalıştırın aşağıdaki pencerede gelecektir. Son kutucuğa tik koyun. ve dipteki Save Options butonuna tıklayın.
Yazılımın güzel bir özelliği ise ; Program zamanı belirtilen süre içinde güncellediğinde otomatik olarak kapanacaktır ve geri planda çalışıp sistem kaynağını tüketmeyecektir. Eğer program internete erişemezsse güncellenemediğini belirten bir uyarı verecektir. Yazılımı Komut istemi parametreleri ile kullanmak isterseniz işte desteklediği cmd komutları :
Desteklediği işletim sistemleri : Windows 10 , Windows 8.1 , Windows 8 , Windows 7 , Windows Vista , Windows Xp – (x86 & x64)
Lisans: Freeware/Ücretsiz
Yayımcı: Sordum.org
UpdateTime_x64.exe boyutu: 871 KB
UpdateTime.exe boyutu : 723 KB
- Görev zamanlayıcı ile açılışta onaysız Program çalıştıralım Burada
- Windows sistem Saati kendi kendine değişiyor Burada
- Komut istemiyle Tarih ve saat değişikliği Burada
- Windows 10 saati saniyeyide göstersin Burada
- Windows saatinde öğleden önce ve sonra işareti Burada
- Windows saati kayboldu Burada
- Bilgisayar her açılışında belirli bir tarihe ayarlansın Burada
- Bir uygulamayı Açılışta onaysız çalıştırmak Burada
- Komut istemi ile zamanlanmış görev oluşturalım Burada
- Açılışta otomatik çalışan uygulamalar sonlandırılmasın Burada
4 Haziran 2016 tarihli başlık güncellendi
Daha önce kullandığım bilgisayarın her açılışta tarih ve saati bozuluyordu. Eski olan UpdateTime programını başlangıca eklemiştim ve sitem her açılışta zaman bilgisi otomatik olarak düzeltiliyordu. Bu versiyon daha güzel olmuş. Elinize sağlık.
Faydalı olur inşallah
teşekkürler çoğunlukla başıma geliyor bu olay
Halletmene sevindim 🙂
Selamlar hocam çözüm arayan diğer arkadaşlar da görsün diye yazıyorum. Kısayol ve klasörü en baştan oluşturdum, klasör isminde boşluk bırakmadım ve dediğiniz gibi hedef kısmına /s parametresini ekledim. Klasördeki diğer dosyaları çıkardım ve sadece kısayol kalınca sorun çözüldü. Yardımlarınız için teşekkürler : )
Malesef benim yapabileceğim birşey kalmadı , bende her yöntem sorunsuz çalışıyor. Antivirüs falan kullanıyorsa belkide sorun ondandır
.vbs uzantılı dosyayı tekrar kopyalamam ardından yine sistem belirtilen dosyayı bulamıyor gibi bir şeyler yazdı. : /
Üzgünüm yine olmadı 🙁 Sanırım sorun benim bilgisayarımda yardımlarınız için teşekkür ederim. .vbs uzantılı dosyayı bir 10 dakika sonra tekrar oluşturup deneyeceğim.
Bende sorunsuz çalışıyor. Tamam şunu dene UpdateTime.exe ye sağ tıkla ve kısayol oluştur ardından bu kısayolun Hedef kısmının en sonuna bir boşluk bırakıp /s parameteresini kullan.Mesela :
C:\Users\velociraptor\Desktop\run\UpdateTime.exe /s
.vbs uzantılı dosya açılınca bu sefer de sistem belirtilen dosyayı bulamıyor dedi.
Klasör isminde Boşluk olmasın mesela klasöre "run" ismini ver.
Merhaba zaten .vbs uzantılı dosyayı açtım ve yeni bir klasör oluşturup .vbs uzantılı dosyayı ve UpdateTime uygulamasını aynı klasörün içine attım. Fakat aynı şekilde vbs dosyasını açtığımda bu sefer de "sistem belirtilen dosyayı bulamıyor" hatasını aldım. Yardımlarınız ve yakından ilginiz için teşekkür ederim.