Sabit diskimiz ve onun üzerinde yeralan dizinlerimizde bazen küçük birim bozulmaları oluşabilmektedir , Dirty bit (Kirli bit) ismi verilen bozuk birim genellikle Bilgisayarımızda dosyalarımız açıkken
sistem donduğunda (Tepki vermediğinde) güç düğmesine basıp kapatırsak veya Parmak bellek (Flah bellek) içerisine dosya kopyalarken unutup belleği çektiğimizde oluşur . Böylesi bir durumda eğer dirty bit etkin ise windowsu yeniden başlattığınızda sistem yüklenmeden önce diski tutarlılık açısından kontrol ettirmeniz istenecektir. Herhangi bir tuşa basarak disk kontrolünü atlayabilirsiniz ancak bilgisayarınızı bir sonraki başlatışınızda tekrar aynı uyarıyı verecek ve taaki windowsun bu kontrolü yapmasına izin verene kadar bu böyle devam edecektir. Eğer illada sürücülerinizin taranmasını istemiyorsanız , Windows’a belirli bir sürücüyü denetlemeyi bırakmasını (Atlamasını) söyleyebilirsiniz. Gelin isterseniz tüm bunların nasıl yapıldığını sırası ile görelim.
Dizinleride Dirty Bit varmı nasıl anlarız
Dizinlerimizde herşeyin yolunda olup olmadığını anlamanın bir kolay yolu da Microsoftun bize sunduğu fsutil komutudur , Windowsun her sürümünde bulunan bu araçtan faydalanabilmek için Komut istemi dediğimiz Cmd nin yönetici yetkilerinde çalıştırılmış olması gerekir ardından aşağıda komut kullanılarak sırası ile dizinlerimizde dirty (kirli) bit varmı yada bozukluk varmı anlayabiliriz.
fsutil dirty query c:
Komut bize harfini belirttiğimiz dizinde dirty bit varmı verecektir.
Resimde de gördüğünüz gibi komutu her bir dizin için ayrı ayrı tekrarladım ve Diskim temiz çıktı. Eger "Volume C: is Dirty" gibi bi çıktı alırsanız Bu Sabit diskin o dizininde (volume's dirty bit) arıza kaydı var demektir. Bilgisayarın bir sonraki başlangıcında bu kirli bit i düzeltmesini istiyorsak aşağıdaki komutu kullanabiliriz (C dizininde dirty bit olduğunu varsaydık)
chkdsk c: /f /r
Bunların yanında fsutil bize bir dizini kirli olarak işaretleyip taramaya zorlama seçeneği de sunar.
fsutil dirty set c:
Ayrıca aşağıdaki komutlardan da faydalanabiliriz.
komutlar kullanıldıklarında ne işe yaradıkları ekranda yeralacaktır.
chkntfs c: fsutil repair query c: fsutil behavior set BugcheckOnCorrupt 1 fsutil repair set c: 0x01
Sayfa sonundaki linkte sizler için iki script hazırladık ilki otomatik olarak C dizininizi tarayıp kirli olup olmadığını söyler "dirty_bit.vbe" , ikincisi ise C diskinizin bir sonraki açılışta kontrol edilmesini sağlar "fix_c.vbe"
- NTFS dosya sistemi ayarları Burada
- HDD durumumuzu bir komutla öğrenelim Burada
- Windowsta CHKDSK kullanmadan Dirty Bit i temizleyelim Burada
- Hangi sabit diski (HDD) Almalıyım Burada
- Sabit diskimiz toplam kaç saat çalışmış Burada
22 Şubat 2019 Tarihli başlık güncellendi
Arasıra taratmakta fayda var.
merhaba teşekkürler, zaman zaman power tuşu ile kapattığımız için bu tarz sorunlar ile karşılaşmak mümkün. otomatik test iyi olacak
Rica ederim asıl ben teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar dilerim.
Geri bildirim için Teşekkürler , birhayli uzun sürüyormuş gerçekten.
8 TB HDD chkdsk c: /f /r kontrolü 2 gün sürdü. Bu işlemi yapacak arkadaşlar disk boyutuna bağlı olarak uzun süreceğini bilip paniklemesinler diye yazıyorum.
Umarım. Sonucu yazarım. İyi geceler.