Windows 10 u kurduktan bir süre sonra sorunlar ortaya çıkmaya başlarsa , mesela yavaşlama , donma , başedilemeyen virüs sorunu veya başka sıkıntılar , temiz bir kurulum yapmak isteyebilirsiniz
, bazıları Temiz kurulumu Fabrika ayarlarına geri döndürme ile karıştırmaktadır , Laptoplar ilk alındıklarında bana göre en berbat hallerindedirler , ve hemen sıfır format atarım ; bunu yapma sebebim : Yeni alınan bir windows un içerisinin hertür saçma ve gereksiz demo yazılımla doldurulmuş olmasıdır , mesela Norton veya başka bir güvenlik yazılımı 1 ay sürelidir , Office yine aynı şekilde , Laptop un üretici firması kendi reklamını yapmak için kendine ait yazılımları doldurmuştur vs. O nedenle fabrika ayarlarına döndürmek demek tüm bu gereksiz yazılımların kurulu olduğu sisteme dönmek demektir, en iyisi ise temiz formatlanmış bir windowsun üzerine sadece kendinize gerekli Programları kurduğunuz işletim sistemidir, Gördüğüm kadarı ile Android olsun Windows olsun en büyük düşmanları Oyunlardır , ortalama 10 civarı oyun kurup kaldırıldıktan sonra o sistemin ömrü fazla uzun olmuyor , gelin bozulan windowsumuzu nasıl sıfır hale getireceğiz onu görelim.
Bozulan windows nasıl sıfırlanır
Hernekadar sistem geri yükleme belirli bir yere kadar yardımcı olsada çoğu zaman işe yaramaz, böylesi durumlarda eğer temiz format atmak için gerekli araçlara da sahip değilseniz Windowsu sıfırlamayı deneyebilirsiniz. Mesela Bir dağ evinde internetin zar zor çektiği bir yerde arkadaşınızın verdiği USB belleği taktınız ve yediğiniz virüs sebebi ile windows bozuldu... ne windows ISO su var ne bunu yazdıracak ikinci bir USB bellek. Bu veya benzeri bir durumda sırası ile aşağıdaki adımları takip edip windowsu tamir edebilirsiniz.
1. Başlat - Ayarlara kısmına tıklayın
2. Açılan ekranda Güncelleştirme ve güvenlik kısmını seçin
3. Bir sonraki ekranda soldaki menüden Kurtarma kısmına tıklayın ve sonrasında "Bu bilgisayarı sıfırla" seçeneğin altında yeralan "Başlayın" butonuna tıklayın
4. Bir seçenek belirleyin kısmında karşınıza iki seçenek gelecektir. Dosyalarımı sakla seçeneği , Uygulamaları ve ayarları kaldırır, ancak kişisel dosyalarınızı saklar. Fakat bu işlem uzun sürebilir.
Aynı yere bir tıkla ulaşmak için çalıştır penceresinden aşağıdaki komutu vermeniz yeterlidir
systemreset.exe
Eğer Herşeyi kaldır derseniz (Benim tercihim) , windowsun bulunduğu dizin formatlanmış olacaktır böylece burada bulunan tüm dosyalar silinecektir.
5. Herşeyi kaldır kısmını seçtikten sonra size Bulut indirme veya Yerel yeniden yükleme seçeneklerini sunacaktır. Yerel yeniden Yükleme kısmına tıklayın.
6. Bir Sonraki ekranda Ek ayarlar Penceresi karşınıza gelecektir. Burada eğer sadece Windowsun bulunduğu dizinin temizlenmesini istiyorsanız Sonraki butonuna tıklamanız yeterlidir. Eğer Tüm diskin sıfırlanmasını isterseniz Ayarları değiştir kısmına tıklayın.
7. Ayarları seç ekranında kendinizce uygun seçeneğin butonunu açık konuma getirebilirsiniz.
Çoğu kullanıcı üstteki resimdeki ayarlarda herhangi bir değişklik yapmaya ihtiyaç duymaz . Eğer Windowsu önceki bir sürümden yükseltmişseniz ; Bu bilgisayar yakın zamanda Windows 10'a yükseltilmiş, Bu bilgisayarı sıfırlarsanız, yükseltme işlemini geri almaz ve Windowsun önceki sürümüne Geri dönemezssiniz. Uyarısı belirecektir bu ekranda sadece İleri butonuna tıklamanız yeterlidir.
8. Son olarak bu bilgisayarı sıfırla ekranı belirecektir Sıfırla butonuna tıklayıp işlemi başlatın.
Herşeyi kaldır kısmını seçtiğimiz için Bu bilgisayarı sıfırla ekranında şu uyarılar yeralmaktadır ;
1. Bu bilgisayardaki tüm kişisel dosyaları ve kullanıcı hesaplarını kaldırır,
2. Ayarlarda yapılan tüm değişiklikleri kaldırır
3. Tüm Uygulama ve programları kaldırır
4. Windowsu bu cihaza yeniden yükler
Özellikle Bir zararlı bulaşan Windowslarda Dosyaları sakla demek Sıfırlamadan sonra da zararlının aktif olup sisteme zarar vermesi riskini içerdiğinden Herşeyi kaldır seçeneği ile sıfırlama tercih edilmelidir.
- Windows 11 işletim sistemi nasıl sıfırlanır Burada
- Oturum açamadığımız Windows 10 u Onaralım Burada
- Açılmayan Bilgisayarı güvenli mod ile başlatın Burada
- Windows 10 u formatsız tamir edelim (Tamir yüklemesi) Burada
- DISM komut aracı ile Windows 10 tamiri Burada
- Windows işletim sistemlerini tamir edelim Burada
- Windows 10 ISO sunu Flash (Parmak) belleğe yazdıralım Burada
8 Ağustos 2015 Tarihli başlık güncellendi
Aşağıdaki link işinize yarayacaktır.
Web Link ...
Hocam selamlar, biraz komik gelebilir ama Windows 10'un 1903 sürümü öncesindeki duvar kağıdının orjinal halini ariyorum, nereden bulabilirim?
En güzeli formattır.
Teşekkürler sıfırlama denememiştim hiç hep formatlarım.
Teşekürler Hayto
Merhaba
cloneZilla free olması ile beraber bayagı bır ıs yapıyor konuyu ıncekleyen arkadasların dıkkatıne 😉
Ben genelde ISO yu USB ye yazdırıp o şekilde Temiz formatı tercih ediyorum.
Ooo canavar gibi konu gelmiş 🙂 Çok teşekkürler.
Bu işlem Windows 8.1'de normal format süresinden çok daha uzun sürüyordu denemelerimde. Ama Windows 10'da nasıldır bilmiyorum. Buradan kullanıcıları uyarmış olalım.
Aynen , bazende elde başka imkan olmayınca mecburiyetten sıfırlamak gerekebiliyor.
Pek tercih etmeyecek olsam da akılda bulunsun teşekkür ederim ayrıntılı anlatım için. Sonuçta herkes iso ile de format atmayı bilmiyor. giriş seviyesindeki kullanıcılar ilk olarak sıfırlama yapmayı tercih eder öğrenene kadar.
Klasik Formata gerek yok aynen Android gibi ,(Aslında buda bir format)
yani sorunlar baş gösterdığınde formata gerek yok mu, bu nasıl bir sıfırlamadır, android benzeri bir işlemmmidr