Her yazılımın yeni sürümü daha iyi olacak diye genel bir kural yoktur, işletim sistemlerinde de bu durum aynen geçerlidir. Mesela Windows 10 un ilk sürümleri birçok hata içeriyodu ve yükseltenlerden birkısmı
(Temiz format atanlar değil) eski sistemlerinin daha iyi olduğuna karar verip önceki sistemlerine dönmek istediler. Bunun sebepleri arasında Windows 7 veya 8.1 de oynadığı oyunları Windows 10 da oynayamamak yada çok gerekli bazı programların yeni sistemde çalışmaması gösterilebilir hatta yükseltmeden sonra sürücü (Driver) sorunu yaşanması bile olasıdır. Aynı durum mesela Windows 10 un 1903 sürümünü kullanıp 20H2 ye yükseltenler içinde geçerlidir, Oyunlarda FPS düşüklüğü veya stabilite sorunu yaşamış olabilirler. Her işletim sistemi her donanımla bire bir uyumlu çalışamayabilir mesela 1809 sürümü bendeki laptopta bir türlü istediğim gibi çalışmıyordu oysa Arkadaşlarda sorunsuzdu. Yükseltme işlemi ya otomatik olarak gerçekleşmiştir yada medya oluşturma aracı sayesinde yapılmıştır.
Çeşitli sebeplerle yükseltme işleminden sonra eski windows sürümüne geri dönmek isteyenlerin bunu kolayca nasıl yapabilecekleri bu yazımızın konusu.
1. Eski windows sürümüne geri dönme işlemi nasıl yapılır
Windows 10 da eski sürüme geri dönme işleminin yapılabilme sebebi "Windows.old" klasörüdür , Windows 7/8 de olduğu gibi Windows 10 a yükseltme sırasında veya Windows 10 sürümünüzü yükseltirken bu klasörü oluşturulur ve içerisinde eski windowsa ait herşeyi bulabilirsiniz Bakınız , eğer yükseltme işleminden sonra Windows 10 un kurulu olduğu dizine gidersek klasörün orada olduğunu görürüz.
Not: Windows sürümlerini yükselttikten 10 veya 30 gün sonra geri dönme seçeneğiniz kaldırılır çünkü alınan eski windows yedeği otomatik olarak silinecektir.
Aşağıdaki adımları izleyip eski sürüme ait yedeğiniz duruyorsa eski windows sürümünüze geri dönüş yapabilirsiniz.
1. Başlat butonuna tıklatıp ardından Ayarlar kısmını seçin
2. Açılan ekranda Güncelleştirme ve güvenlik kısmına tıklayın
3. Kurtarma kısmına tıklayıp eski windows sürümünüze geri dönme seçeneğini kullanabiliriz , Bu seçenek Windows 10 a yükseltikten sonra 1 ay içinde kullanılabilir. (Ben olsam Windows.old klasörünü başka bir yere yedeklerdim böylece de süre sorunum olmazdı), Microsoft , zaman zaman bu süreyi değiştiriyor En son 10 güne indirmişti.
4. karşınıza bir anket çıkacaktır bunu geçin ve son olarak aşağıdaki ekran ile karşılaşıp ileri demeniz gerekir.
Böylece Windows 10 a yükseltme yapmış olanlar veya Windows 10 un daha yeni bir sürümüne yükseltenler bildiğimiz anlamdaki Format işlevini kullanmadan eski Sistemlerine geri dönmüş olacaklardır.
2. Gelişmiş kurtarma seçenekleri üzerinden eski Windows sürümüne geri dönün
Eski windows sürümüne geri dönmenin diğer bir yolu ise Gelişmiş kurtarma seçeneklerini kullanmaktır. Bunun için sırası ile aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterlidir.
1. Sol Alt köşedeki Windows ikonuna tıklayın , açılan menüde yeralan Kapatma ikonuna Shift tuşuna bastıktan sonra sağ tıklayın ve Yeniden Başlat kısmını seçin.
2. Bilgisayarınız yeniden başlatılacak , ardından açılacak olan gelişmiş seçenekler kısmında yeralan yeralan Sorun gider kısmına tıklayın.
3. Bir sonraki ekranda yeralan menüler arasından gelişmiş seçenekler kısmına tıklayın
4. Gelişmiş seçenekler menüsü karşınıza geldiğinde Önceki sürüme geri dön kısmına tıklayın
Yönergeleri takip edip Eski Windows sürümünüze geri dönebilirsiniz.
- Yükseltme sonrası eski sisteme dönüş süresini belirleyelim Burada
- Windows.old Klasörü nedir nasıl silinir Burada
- Windows ta derinlemesine temizlik yapalım Burada
- Windows olay günlüklerini temizleyelim Burada
- Windows 10 nasıl sıfırlanır Burada
- Açılmayan Bilgisayarı güvenli mod ile başlatın Burada
- Windows 10 u formatsız tamir edelim (Tamir yüklemesi) Burada
- DISM komut aracı ile Windows 10 tamiri Burada
- Windows işletim sistemlerini tamir edelim Burada
7 Ağustos 2015 Tarihli başlık güncellendi.
Yorumlarınız için teşekürler arkadaşlar
Bence .old klasörünü yedeklemek çok akıllıca. Teşekkürler ipucu ve bilgi için
Windows'un bir önceki sürümüne dönmek, benim açımdan, Windows kullandığım yıllar'da pek de verimli olmamıştır.Bunun yerine "temiz bir kurum" işlemi yapmak, hem zaman kaybı önleyecek, hem de olası donanım ve yazılımsal hataların önüne geçecektir.
Sezar'ın hakkını Sezar'a iyade etmek lazım gelir....!
Eğer elimizde bir Windows Yükleme DVD'si yada USB'si yoksa , o zaman bu yöntem kurtarıcı olma hüvyeti kazanır.