Başlığın spekületif olduğunun farkındayım lakin internetteki anlatımlar net değildi ve bu başlığı atmak şarttı , Pil teknolojileri nedir falan gibi uzun uzadıya yazmaya da gerek görmüyorum nette zaten
ayrıntılı bilgiler mevcut , lakin kısaca Şarjlı pillerde kullanılan üç teknolojiden bahsedip avantaj ve dezavantajları hakkında birkaç satır yazıp başlıktaki sorunun cevabına geçmek istiyorum , Neden şarjlı pil kullanalım ki diye aklından geçiren olabilir , artık hemen hemen tüm klavye ve fareler kablosuz hale geldi haliyle bunların güç ihtiyacını karşılamak için se Pil yada batarya gerekli (genelde pil) , kablosuz farelerdeki pil kalitesine ve kullanım yoğunluğuna bağlı olarak 15 gün ile 1,5 ay kadar bir sürede biter biz ortalama 1 ay diyelim , bu da demek oluyorki sadece fare için yılda 12 pil değiştireceğiz Pillerin en düşük kalitede olmadığını varsayıyoruz çünkü en düşük kalitede olanları anca 1 hafta gidecektir buda demek oluyorki bir yılda iyi bir parayı sadece faremizin pili tüketecek oysa iki adet şarjlı alınsa ki şarjlı piller ortalama 1000 dolum süresine sahiptir , anlamı ilk bir Yılda kendini amorti edeceğidir (bu Muhasebesel laflara da gıcık olurum) Türkçesi 1 yılda parasını çıkartır gerikalan yıllarda pil parasından tasarruf edersiniz hemde bitmiş pillerinizin içindeki doğaya zararlı maddelerle çevreye zarar vermezssiniz , kısacası neresinden bakarsak bakalım şarjlı pil kullanımı avantajlıdır. (Giriş cümlesi biraz uzunmu oldu ne )
Yaygın olarak kullanılan üç tür şarjlı pilden bahsetmiştik bunlar : Nickel cadmium (NiCd) , Nickel-Metal Hydride (NiMH) , Lithium ion (Li-Ion) , kısaca bunların avantaj ve dezavantajlarına göz atalım.
Nickel cadmium (NiCd)
Uzun yıllar portatif cihazlara enerji sağlamak için kullanılmış bir teknolojidir , halende kullanılmaktadır , bu pillerin en önemli dezavantajı hafıza etkisidir (Memory Effect) , kısaca bu özellikteki belirli pilleri tamamen boşalmadan şarj edersek batarya voltajlarında düşüş oluşabilir lakin bu hafıza etkisi yüksek akım kapasitesine sahip NiCd hücrelerinde görülebilir ki bunlarıda günlük hayatta kullanan yoktur genellikle 1000 mAh a kadar olan pillerde kullanılır , Çevreye zararlı Toksik metal içerirler.
- Uzun yaşam döngüleri vardır (Tekrar tekrar kullanım).
- Daha uygun fiyatlıdırlar.
- Daha ağırdırlar.
- hava koşullarına daha dirençlidirler.
Nickel-Metal Hydride (NiMH)
Enerjiyi saklamak için hidrojen iyonları kullanırlar ve genellikle metal olarak Nikel ve titanyum içerirler Bir öncekine göre daha kısa ömürlüdürler (Tekrar tekrar kullanım) , NiCd ye göre hava koşullarına daha dirençsizdirler genellikle 4-5 defa şarj edildikten sonra tam kapasite ile çalışmaya başlarlar.
- Daha hafiftirler.
- Kapasiteleri NiCd ye göre 2 - 3 kat fazladır.
- Toksik metal içermezler.
- Hafıza etkisi yok denecek kadar azdır.
Lithium ion (Li-Ion)
Karbon ve son derece reaktif lityumdan üretilirler , Üretimi diğerlerine göre en masraflı olandır ilaveten NiCd piler gibi patlama olasılığı NiMH e göre daha fazla olan pillerdir.
- Diğer ikisine göre çok daha kısa sürede şarj olur.
- Kendi kendini deşarj yüzdesi en düşük olandır (%3 , diğer ikisinde %30).
- Çok daha hafiftir.
- Hafıza etkisi yoktur.
Bir Şarjlı pil nekadar sürede şarj olur
Asıl konumuz olan Şarjlı pillerin dolum süresine gelirsek ; Süre , şarj aletine göre değişkenlik gösterecektir , Şöyleki Aşağıda bir adet Varta birde şarj cihazı görüyorsunuz 25 yıl öncesine ait.
Pilin dolum süresini hesaplarken aşağıdakileri bilmemiz gerekir
1. mAh ya da miliampere-hour (miliamper-saat) - pillerin tek seferde toplam ne kadar enerji depolayabildiğini gösterir - Pillerin üzerinde yazar.
2. Output (çıkış) - Miliamper cinsinden Pile aktardığı güç miktarı - Şarj aletinde yazar.
Elimizde 2700 mAh AA bir pil olduğunu varsayarsak , şarj cihazımız AA pil için 260 mA lık bir güç aktarıyor (Etikette yazan rakam).
2700 / 260 = 10,384 (yaklaşık 10,5 saat) elbette pilin yıpranma oranını sıfır varsaydık.
Elimizde 1000 mAh lık AAA bir pil olsaydı bu durumda şarj süresi aşağıdaki gibi olacaktı
1000 / 110 = 9 saat , pil yıllandıkça bu süre birkaç saat arttırılabilir.
Aşağıdaki Varta şarj cihazı ise günümüzde satışı yapılan bir model.
Aynı Pilleri SBS cihazında şarj etmeye kalkarsak
Elimizde 2700 mAh AA bir pil olduğunu varsayarsak , şarj cihazımız AA pil için 150 mA lık bir güç aktarıyor.
2700 / 150 = 18 saat
Elimizde 1000 mAh lık AAA bir pil olsaydı bu durumda şarj süresi aşağıdaki gibi olacaktı.
1000 / 150 = 6,6 saat
Görüldüğü gibi cihaz verileri şarj süresini belirliyor , eğer ben bu hesaplardan birşey anlamadım verileri gireyim de bana hesaplasın diyorsanız online hesaplayıcılardan faydalanabilirsiniz mesela :
Pil dolum süresi hesaplayıcı 1
Pil dolum süresi hesaplayıcı 2
Pil dolum süresi hesaplayıcı 3
Elbetteki Online hesaplatabilmeniz için üstte sıraladığım iki değişkeni bilmeniz gerekmektedir.
- Bir tıkla laptop pil sağlığınızın yüzdesini bulun Burada
- Laptopunuzun nekadar pil ömrü kalmıi bulun Burada
- Laptop Pil kalibrasyonu nedir nasıl yapılır Burada
Faydalı olmasını dilerim.
Teşekkürler çok bilgilendirici olmuş. ELinize sağlık
Şarj aleti destekliyorsa evet , mesela resimdeki şarj aleti ile aynı anda 4 pil doldurulabilir.
3 AAA pil aynı anda şarj olabilir mi?