Bilgisayar kullanırken kazara dosya silmeyenimiz yoktur, hatta bazen saatlerce yada haftalarca üzerinde çalıştığınız bir belgenin , çocuğunuz tarafından yanlışlıkla silinmesi olayı ile karşılaşabilirsiniz. Mesela
çocuk klavye tuşlarına rastgele bastığı için istemeden Shift tuşuna da basar ve masaüstünüzde yeralan ve sizin için son derece önemli olan bir belgeyi , klasörü veya dosyayı siliverir. Bildiğiniz Üzere bir dosyaya , klavyenizdeki Shift tuşuna basılı vaziyette sağ tıklayıp sil derseniz Çöpe gitmeden silinir.
İster üstteki şekilde isterse dosyayı kazara çöpe yolladıktan sonra çöpü sağ tıklayıp Geri dönüşüm kutusunu boşalt diyerek silmiş olun , ilgili dosyayı bir şekilde geri getirmeye çalışmanız gerekecektir. Aşağıda olası bazı geri getirme senaryolarına yer verilmiştir.
1. Dosyayı kazara Çöpe yolladınız
Dosyayı yanlışlıkla Geri dönüşüm kutusuna yolladınız ise bunu ger getirmek için ya çöp kutusuna çift tıklayıp açın ardından , dosyayı sağ tıklayıp Geri yükle deyin veya klavyenizdeki Crtl + Z Tuş kombinasyonunu kullanıp silinen dosyayı anında geri alın.
2. Dosya geçmişi açık olan bir sistemde silinen dosyayı geri getirmek
Dosya geçmişi özelliğinin ne olduğu ve nasıl kullanıldığı konusunda önceki makalelerimizden birinde ayrıntılı açıklamalar yapmıştık. Sisteminizde Dosya geçmişi açıkmı diye kontrol etmek istiyorsanız çalıştır kutucuğundan aşağıdaki komutu uygulayın.
explorer shell:::{F6B6E965-E9B2-444B-9286-10C9152EDBC5}
Eğer dosya geçmişiniz açık ise silinen dosyayı kolayca geri getirebilirsiniz. Bunun için neler yapmanız gerektiği Buradaki makalemizde anlatılmıştı. Gel gelelim çoğu durumda Komutu verdiğinizde aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşırsınız.
Üstteki resimden de anlaşılacağı üzere Dosya Geçmişi kapalı olduğundan silinen Dosyayı geçmiş yedeklerinden geri getiremezssiniz.
3. Dosyayı Veri kurtarma yazılımları ile geri getirmeye çalışın
Bir dosyayı kazara geri dönüşüm kutusuna gitmeyecek şekilde sildinizsse. Kurtarma şansınızı arttırmak için hemen bilgisayarda işlem yapmayı bırakın , ve sizlere sayfa sonunda sunduğumuz indirme linkinde yeralan ücretsiz ve portable (Kurulumsuz) veri kurtarma yazılımlarından bir veya birkaçını deneyin. Yazılımlardan bazıları resim dosyalarını zarar görmeden kurtarabilirken bazıları .txt dosyalarını daha başarılı şekilde kurtarabilmektedir. Ben örnek olması açısından masaüstümde yeralan "sordum.txt" dosyasını önce çöpe yollayıp sonrada geri dönüşüm kutusunu boşaltıp dosyayı geri getirmeye çalışacağım.
1. Restoration yazılımını sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştırıyorum ve dizinlerin altında yeralan küçük boşluğa dosya uzantısını yazıyorum. (1)
2. Ardından "Search Deleted Files" butonuna tıklıyorum (2) ve bulduğu silinen dosyalar listesinde Modified sütununa gözatıyorum burada ismi tuhaf iki adet .txt dosyası var bunların teker teker seçip (3) sağ altta yeralan "Restore by Copying" butonuna tıklıyorum (4) ve kopyalanacak yer olarak masaüstümü seçiyorum. Aşağıdaki gibi bir uyarı verecektir.
Yes butonuna basıp devam edin her iki dosya da masaüstünüze geldikten sonra sırası ile açıp sildiğiniz dosyanın hangisi olduğunu tespit edin. Ben başarılı şekilde sordum.txt dosyasını kurtarabildim , ismi farklı da olsa içeriği aynıydı. Sizde bu yazılım başarılı olamazssa farklı kurtarma yazılımlarını deneyebilirsiniz.
- Windows 10 da Dosya geçmişini açalım Burada
- Eski tarihli dosya geçmişi yedeklerini silelim Burada
- Kazara sildiğimiz bir dosyayı kurtaralım Burada
- Windowsta Önyükleme ayarlarını yedekleyin Burada
- Android te silinen fotoğrafı programsız kurtaralım Burada
- Dosya direkt silinsin çöp kutusuna gitmesin Burada
- Silme Onayı uyarı mesajını geri getirelim Burada
- Sağ tuş menüsüne kalıcı sil özelliği ekleyelim Burada
20 Mart 2012 Tarihli başlık güncellendi
teşekkürler
Şifre: sordum
abi şifreyi nereden öğrenebilirim acaba
Uygun veri kurtarma yazılımı ile kurtarılabilir, denemek gerek.
3 gb lik dosyayı kurtaramıyoz demi
Malesef sadece 32 bit i mevcut.
portable olması çok güzel ve büyük kolaylık birde 64bitse tadından yenmez , malum 32bit programlar neyazıkki biraz ağır çalışır
Umarım faydalı olur , selamlar.
Bİrkaç kere başıma gelmişliği var. tekrarlarsa artık aklımda. teşekkürler